Mario Drmać se obratio javnosti: Nisam sposoban ili nisam podoban? (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Mario Drmać se obratio javnosti: Nisam sposoban ili nisam podoban? (FOTO)
Mario Drmać, glumac i donedavni vršilac dužnosti direktora Pozorišta mladih u Sarajevu, danas je održao konferenciju za javnost. 

Na njoj je predočio poslovanje kuće koju je, prema mišljenju mnogih, uspješno vodio posljednjih šest mjeseci, te postavio pitanje zašto nije izabran za direktora. 

Podsjetimo, dojučerašnji Upravni odbor ove Javne kulturne institucije koja se finansira iz budžeta Kantona Sarajevo, jučer nije produžio direktorski angažman Mariju Drmaću. Nakon ove odluke, svo troje članova UO dali su ostavke na svoje funkcije. 

Vlada Kantona Sarajevo danas je promptno objavila imena novih članova upravnog odbora, a u javnosti se oglasio i ministar za kulturu KS-a Mirvad Kurić, koji je istaknuo da Drmaću ugovor nije produžen zbog nepotizma, nekolegijalnosti i nedovoljnog broja novih naslova na repertoaru: 

Mirvad Kurić: Drmaću ugovor nije produžen zbog nepotizma, lošeg repertoara i nekolegijalnosti

Pozorište mladih: Vlada KS-a imenovala v. d. predsjednika i članove Upravnog odbora

U uvodnom govoru Drmać je izjavio kako se osjeća zbunjeno, konfuzno, te da je navikao da bude glumac na sceni, naglasio je kako ima veliku tremu i da mu je teško i da bi sada želio da se osjeća kao snažan kao čovjek. Naglasio je da se bori godinama za svoj status, da smatra da zaslužuje veće mjesto i da su njegovu karijeru obilježile mnogobrojne nagrade. Zahvalio se običnim ljudima na nesebičnoj podršci koju mu pružaju ovih dana i naveo kako nije ni prvi ni posljednji kojem se nepravda dešava. 

"Ova podrška je najveći pokazatelj da sam na dobrom putu", istaknuo je. 

Na konferenciji koju je Drmać sazvao danas po hitnom postupku, izjavio je kako ga Kurić nikada nije stigao primiti na razgovor, iako je to Drmać u nekoliko navrata molio. Istaknuo je da ova kuća dobiva malo sredstava iz budžeta Kantona, te da je to nedovoljno za iole veće repertoarske poduhvate. 

"Obnovili smo repertoar, obnovili prostorije zgrade."

"Pozorište mladih dobiva najmanje 23.000 KM sredstava, od čega se plaćaju troškovi Upravnog i Nadzornog odbora. Novac koji ostane, od toga ne možete kupiti ni starog Golfa 2", rekao je. 

Reagirao je na spočitavanje ministra da Pozorište mladih nije uradilo dovoljno premijera. Drmać je istaknuo kako su, osim jedne premijere, za njegova mandata obnovljene dvije predstave koje su ranije predstavljale repertoarski hit, kao i jedna novogodišnja predstava koja je donijela dobru zaradu pozorištu i kojoj je tokom mjeseca decembra prisustvovalo čak 6.000 ljudi. 

Naglasio je kako su obnovili i otvorili kabare, započeli projekt lutkarskog spektakla Maša i medvjed, te kako su obnovili saradnju s ASU. Ono što je naglasio je da su za vrijeme njegovog upravljanja, ostvarili dobit od 40.000 KM.

"Najviše me je zaboljela ministrova izjava da za svog mandata nisam ništa uradio", istaknuo je Drmać. 

Radije ću čuvati ovce...

Drmać je uvjeren da iza neizbora stoji politika. Da li Drmać nije sposoban ili nije podoban - pisalo je na telopu koji je prikazivan tokom konferencije za medije, a isto pitanje postavio je Drmać i u svom govoru. 

Nije u stranci, niti ima namjeru da bude, naglasio je da glasa za pozorište, kulturu i umjetnost.  

„Radije ću otići negdje čuvati ovce i biti nadređen, nego da su ovce nadređeni meni“, zaključio je Mario. Smatra da će se na mjesto direktora Pozorišta mladih postaviti Semir Krivić, a da nakon toga dolazi Belma Lizde Kurt

Prisutnima se obratio i Semir Dizdarević, bivši član Upravnog odbora Pozorišta mladih. 

"Cilj je da pozorište živi i da svaki vikend roditelji mogu dovesti dijete da pogleda predstavu", izjavio je Dizdarević. Naveo je kako je dao ostavku iz razloga jer mu je važniji  Mario, nego Upravni odbor, na osnovu kojeg dobiva sitnu naknadu oko 150 KM. 

Glumci na strani Drmaća...

Prisutnima se obratio i Segor Hadžalić, diplomirani dramaturg koji je naglasio da je Drmać za šest mjeseci uspio uraditi velike stvari i da je uspio u umjetničkom smislu. „To je čovjek koji je propuzao u pozorištu, koji se zavlačio rukama u arhiv koji je 50 godina zapušten, verao se i čistio portale...“ 

Elma Ahmetović je glumica u ovom Pozorištu od 2003. godine, navela je kako je od 40 zaposlenika i tri vanjska saradnika, čak 37 dalo glas za ostanak Drmaća, dok je  jedno bilo protiv i pet suzdržanih. 

Obratila se i Alisa Čajić, honorarna sudionica novogodišnjih predstava u Pozorištu mladih, koja je imala potrebu da odgovori na prozivke o nepotizmu Marija Drmaća:

"Ja sam glumica, a ne zaručnica", rekla je 

Na događaju u Pozorištu mladih, pojavio se i Mirvad Kurić, koji je naveo da će se u narednom periodu angažirati 20 novih pripravnika u četiri sarajevska pozorišta. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak