Manijaci obilježili godišnjicu Đildine smrti

Radiosarajevo.ba

Navijači Fudbalskog kluba Željezničar obilježili su danas 21. godišnjicu smrti prijeratnog vođe navijačke skupine sarajevskog kluba Dževada Begića Đilde. Polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem fatihe, Manijaci su nastavili tradiciju koju će, kako kažu, ponosno njegovati i u narednim godinama.

''Posebno raduje sve veći broj ljudi koji obilježavaju ovaj, za nas, iznimno značajan datum. Sretni smo kad vidimo naše drugove s tribine kako poštuju Đildin lik iako mnogi od njih u vrijeme smrti našeg vođe, nisu bili ni rođeni. Prošlog vikenda organizovali smo i turnir kao znak sjećanja na Đildu, a radićemo to i naredne godine. Lik Dževada Begića zauvijek će ostati nezamjenjiv u našim sjećanjima i srcima'', kazali su za portal Radiosarajevo.ba iz Udruženja navijača FK Željezničar.

Pored brojnih poštivalaca prvog i jedinog vođe Željinih navijača, obilježavanju godišnjice njegove smrti prisustvovali su i članovi uže porodice heroja odbrane grada Sarajeva kao i njegovi saborci i prijatelji.

Željo mu je bio sve u životu

''Đilda je bio poseban čovjek. Bio je gromada kako to kažu, uz njega niko nije mogao osjećati strah. Zajedno smo se borili na Zlatištu, bili smo skupa i tog kobnog dana. Uvijek kada prolazim ovim dijelom grada posjetim spomenik podignut u čast ovog velikog čovjeka. Nikada nemojte zaboraviti Dževada Begića'', poručila je sarajevska ratna heroina Mujesira Duraj Žuta okupljenim navijačima Željezničara.

''Naježim se kad čujem pjesme posvećene mom bratu, posebno kad ih zapjeva raja s juga. Bio je heroj, a Željo i Grbavica bili su mu sve u životu'', dodao je Đildin brat Halil Begić.

Đildini bližnji pamte da je govorio: "Ako treba ginuti, samo da nije od snajpera. Neka to bude muški",  ali u trećem mjesecu agresije na BiH metak zločinca sa tada okupirane Grbavice zauvijek je prekinuo njegov život. I to baš sa Grbavice za koju je živio.

Tog kobnog 11. jula 1992. godine  u naselju Pofalići u pokušaju da pomogne ranjenoj ženi pogođen je snajperskim hicem. A samo noć prije toga je bio glavni u razbijanju četničkog gnijezda na Zlatištu. Mnogi i danas prepričavaju njegove podvige, koje je izvodio prateći sopstvenu parolu sa samog početka rata - "Ne možete vi Đildi ništa!"

Dva dana nakon pogibije, rahmetli Dževad Begić pokopan je na šehidskom mezarju Kovači.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak