Maleni osnovci dežurali za Zemaljski muzej (FOTO)

Radiosarajevo.ba

Mnogi od njih u Zemaljskom muzeju nisu nikada bili - u vrijeme kada je ova institucija zatvorila svoja vrata za posjetitelje, oni su imali tek šest godina. Danas su devetogodišnjaci, a dok s nestrpljenjem očekuju da sjednu u klupe četvrtog razreda, imali su priliku da se 19. avgustovskog dana uvrste među čuvare Zemaljskog muzeja.

Tekst i fotografije priredila: Arijana Knežević, Radiosarajevo.ba

Učenici 4. c razreda Osnovne škole Isak Samokovlija sa svojom učiteljicom Aidom Dolić, proveli su u muzeju sat i pol, u društvu ljubazne domaćice Ane, jedne od kustosica ove institucije. 

„I djeca i ja se vrlo radujemo obilasku muzeja te na ovaj način podržavamo akciju i nadamo se da će se muzej ubrzo otvoriti, kako bismo među njegovim eksponatima mogli držati i tematske časove“, kazala je učiteljica Aida Dolić.

U sklopu posjete mališani su imali priliku posjetiti zoološki i etnološki odjel muzeja, te vidjeti izložene eskponate. Posebnu pažnju im je privukao životinjski svijet i svijet insekata. Učenici su se imali priliku upoznati s biljnim svijetom botaničkog vrta, a posjeta stećcima je također probudila radost i znatiželju.

Na stotine javnih ličnosti, studenata, učenika, kulturnih isportskih radnika, ali i anonimnih građana, do sada je učestvovalo u akciji „Ja sam muzej“  koja uključuje svakodnevna dežurstva u Zemaljskom muzeju. Akcija je pokušaj da se problem muzeja koji je zatvoren već skoro tri godine što prije riješi.

Ukoliko i vi želite da postanete 'čuvar' Zemaljskog muzeja, prijaviti se možete putem ove e-mail adrese: jasammuzej@gmail.com

U fotogaleriji pogledajte kako su djeca uživala u muzeju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak