Mak Hubjer za Radiosarajevo.ba: Sarajevom će u ponedjeljak kružiti 'Izložba na šinama'

Radiosarajevo.ba
Mak Hubjer za Radiosarajevo.ba: Sarajevom će u ponedjeljak kružiti 'Izložba na šinama'

Mladi umjetnik Mak Hubjer pažnju javnosti skrenuo je prije godinu i pol kada je napravio performans u kojem je upozorio na propadanje institucija kulture u gradu Sarajevu i državi Bosni i Hercegovini. 

Nekoliko uspješnih izložbi poslije, plodonosno razdoblje i konstantno ukazivanje na činjenicu da gubitak kulture u dobroj mjeri znači i gubitak identiteta.

S Hubjerom smo razgovarali o dosadašnjem djelovanju, crpljenju inspiracije iz svakodnevnice, idejama, planovima...

''Inspiracija u ovom vremenu i prostoru? Mislim da je to jedno neiscrpno more ideja i tema koje se mogu obrađivati na različite načine, sve zavisi od pojedinca i ličnosti umjetnika - koliko ga zanima socijalna tematika i politika. Ovo vrijeme na različite načine utječe na ljude, nekoga demorališe i ubaci ga u jednu sivu masu dok drugog inspiriše i budi mu nagon za nekom vrstom borbe'', priča Mak Hubjer na početku razgovora za portal Radiosarajevo.ba.

''Ne mogu reći da sam doživio neke zlatne momente, ali opet nije teško doći do izražaja u društvu u kojem su mladi umjetnici angažovani na najmanjem mogućem nivou. Ali eto od svih svojih radova istakao bi rad LIVE FROM SREBRENICA, jer on nosi određenu težinu i veoma jasnu poruku upućenu svima, a to je problem zaboravljanja prošlosti.''

Smatra da je danas nemoguće živjeti životom dostojnim čovjeka, baveći se isključivo umjetničkim radom, ne gazeći istovremeno poljima komercijale i kiča.

''Teško je pronaći balans u svemu tome, ali smatram da jaka volja i trud daju rezultate, tako da se trudim da ono što radim, radim profesionalno. Svjestan sam da će me to pitanje proganjati i u budućnosti, jer teško je vidjeti neki pomak kad konstantno stojimo pod ruševinom. Mlad sam, na toj nekoj sceni djelujem posljednjih nekoliko godina. Svojim radom pokušavam skrenuti pažnju na određene socijalne probleme društva i potaknuti pojedinca na istupanje iz mase'', dodaje naš sagovornik.

S grupom sarajevskih umjetnika. Hubjer priprema interesantnu izložbu koja će poslužiti kao svojevrsni poklon gradu.

''Trenutno radim na projektu Izložba na šinama koja će se održati u ponedjeljak na rođendan grada Sarajeva i kao poklon svim njegovim građanima.To je projekt u kojem učestvuje 14 sarajevskih umjetnika različitih generacija. Sugrađanima će biti prikazana postavka radova u tramvaju kao jedinom alternativnom prostoru koji će tog dana saobraćati gradom u dva termina: jutarnjem od 11 do 14 i večernjem od 19 do 23 sata'', zaključuje Mak Hubjer na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak