Mađari proizveli fasadne elemente za Vijećnicu

Radiosarajevo.ba
Mađari proizveli fasadne elemente za Vijećnicu


Mađarska kompanija iz Pečuha Zsolnay Porcelanmanulaktura Zrt ponovno je proizvela fasadne elemente u fajansu za potrebe treće faze obnove sarajevske Vijećnice, a firma MVM OVIT iz Budimpešte je donirala njihovu proizvodnju, saopćeno je iz Gradske uprave Grada Sarajeva.

Ova kompanija proizvela je fasadne elemente od fajansa i za potrebe izgradnje sarajevske Vijećnice 1892.-1894. godine.

Proizvodnja je podrazumijevala dio dekorativnih elemenata od fajansa (paneli gleđosane keramike) koji su uništeni razaranjem Vijećnice, dok je preostali dio očuvanih i djelimično oštećenih elemenata saniran i restauriran. 

Gradonačelnik Alija Behmen izrazio je uime Grada Sarajeva zahvalnost mađarskim firmama koje su se uključile u projekt obnove Vijećnice, te posebno zadovoljstvo što nakon više od 100 godina dekorativni elementi za Vijećnicu dolaze iz Pećuha, odnosno iz firme koja ih je prvobitno proizvodila.

Sarajevo, evropski most kultura 2014.

Behmen je pozvao Mađarsku da participira i u umjetničkom smislu u otvaranju Vijećnice 2014. godine kada će glavni grad Bosne i Hercegovine biti proglašen Mostom kultura.

"Gradsko vijeće usvojilo je i odluku o pripremi i provođenju kulturnog programa Sarajevo, evropski most kultura 2014., koji ima za cilj obilježavanje stote godišnjice od početka Prvog svjetskog rata, odnosno atentata na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda 28. juna 1914. godine u Sarajevu, potom 60 godina od usvajanja Evropske konvencije o kulturi te 30 godina od održavanja XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, kao i 30 godina postojanja Festivala Sarajevska zima", istakao je Behmen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak