Ljudska prava u BiH: 150 organizacija civilnog društva poziva vlast na prihvatanje preporuka UPP-a

Radiosarajevo.ba

U ime 150 partnerskih nevladinih organizacija, danas su u Sarajevu TRIAL, MyRight i Mreža pravde predstavili neke od ključnih preporuka Univerzalnog periodičnog pregleda Ujedinjenih nacija. Ovaj relativno novi instrument Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih nacija razmatra i procjenjuje stanje ljudskih prava u svim državama. 

U novembru 2014. godine, BiH je dobila 167 preporuka dostavljenih od drugih država, nevladinih organizacija ili agencija UN-a. Zajednički zaključak svih organizacija koje su učestvovale u pripremanju izvještaja jeste da se vlasti što prije formiraju, odmah prihvate preporuke i počnu s njihovom provedbom bez odlaganja.

Nakon UPP-a 1. ciklusa (2010), BiH je prihvatila preporuke da provodi istragu, omogući pristup pravdi i osigura reparacije žrtvama zločina i teških kršenja ljudskih prava počinjenih tokom rata. Međutim, četiri godine kasnije, NVO su zaključile da nijedna od ovih preporuka nije provedena i da je nacionalni pravni okvir za ljudska prava i dalje manjkav. Oni, također, naglašavaju da prava ratnih žrtava i njihovih porodica garantirana međunarodnim sporazumima još uvijek nisu ostvarena i da se krše 20 godina nakon završetka rata. Slične preporuke, s posebnim naglaskom na položaj žena žrtava seksualnog nasilja u ratu, ponovljene su u novembru 2014. na samom kraju 2. ciklusa UPP-a. Od BiH se sada očekuje da javno prezentira koje od 167 preporuka prihvata.

Ukazujući na spremnost da sarađuju s novoizabranim vlastima, NVO su ipak zabrinute zbog neuspjeha jačanja kapaciteta za provođenje istraga i procesuiranje, kao i za pružanje podrške ratnim žrtvama i osobama s invaliditetom. 

"Osigurati implementaciju državne strategije za procesuiranje ratnih zločina, usvajanje zakona o pravima žrtava torture, te osiguranje sveobuhvatne zaštite svjedoka i žrtava uz pružanja psihološke podrške na svim nivoima, naročito prije, za vrijeme i nakon suđenja su prioritet“, pozvala je Selma Korjenić, TRIAL-ova voditeljica programa za žrtve ratnog seksualnog nasilja, govoreći i u ime još 19 organizacija koje su zajedno s TRIAL-om pripremile i podnijele izvještaj UN Vijeću za ljudska prava.

Govoreći o pravima osoba s invaliditetom, Fikret Zuko je u ime 65 organizacija mreže MyRight skrenuo pažnju da su samo dvije preporuke usvojene iz prethodnog izvještaja te pozvao vlasti da na partnerskoj osnovi osobe s invaliditetom budu uključene u proces implementacije preporuka. „Mi, osobe s invaliditetom, imamo pravo na dostojanstven život, i tražimo od institucija vlasti da nam osiguraju uvjete i pruže mogućnosti da ostvarujemo pravo na zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, rehabilitaciju, zapošljavanje, socijalnu sigurnost, porodični život i sl. kao i drugi građani. Sada je pravi trenutak da se napravi promjena. Nova vlast se tek konstituira, a budžeti su još u fazi pripreme. Pozivam vlast da nas na partnerskoj osnovi uključi u donošenje svih odluka od interesa za osobe s invaliditetom, a da u budžete uključe i sredstva koja će doprinijeti ostvarenju prava osoba s invaliditetom“, poručio je Zuko.

Bosna i Hercegovina je ponovo prema ocjeni Vijeća za ljudska prava država s neefikasnim sistemom pravosuđa u kome građani nemaju jednak pristup pravdi. Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći na nivou BiH nije donesen i nije sigurno kada će ponovo biti razmatran od donosilaca odluka.

Prema riječima Snježane Ivandić Nikolić, direktorice Asocijacije za demokratske inicijative u ime Mreže pravde, mreže 65 članica koje su učestvovale u pripremi izvještaja o stanju ljudskih prava u BiH, iako su ispunjeni zakonski i institucionalni uvjeti za nezavisnost pravosuđa, sama nezavisnost je dovedena u pitanje kroz način na koji se pravosuđe finansira, te način na koji se imenuju sudije Ustavnih sudova. Kako je naglasila problem je i činjenica da nije donesen Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) te nije usvojen pravilnik o sukobu interesa članova VSTV koji je još uvijek u razmatranju. 

"Izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku FBiH nisu usvojene što je jedan od glavnih uzroka što se zločini iz mržnje koji su počinjeni u FBiH ne mogu adekvatno procesuirati niti počiniocima dosuditi odgovarajuća kazna", istaknula je Ivandić Ninković. 

U martu 2015. očekuje se usvajanje finalnog izvještaja o stanju ljudskih prava i više od 150 nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini su pozvale vlasti na usvajanje svih preporuka i njihovo provođenje bez odlaganja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak