Ljiljani zlatni na Bobovcu: Više od 300 planinara obilježilo krunidbu kralja Tvrtka I

5
Radiosarajevo.ba
Ljiljani zlatni na Bobovcu: Više od 300 planinara obilježilo krunidbu kralja Tvrtka I

Već četvrtu godinu uzastopno, udruženje Azimuth 135 iz Zenice organizuje planinarsko-historijsku turu na Bobovac i Kraljevu Sutjesku povodom godišnjice krunisanja Tvrtka I za prvog kralja Bosne, podsjećajući time javnost na jedan od najznačajnijih datuma u političkoj historiji naše zemlje, ali i Južnih Slavena.

Krunisanje je, inače, obavljeno u krunidbenoj kapeli u današnjem selu Mile/Arnautovići kod Visokog, 26. oktobra 1377. godine, čime je Bosna napravila iskorak i postala jedna od najjačih evropskih sila tog doba.

"Ove godine, na početku ture se okupilo 320 planinara i ljubitelja prirode, koji su, predvođeni vodičima našeg udruženja, prošli prekrasnu stazu uz rijeku Bukovicu, ispod Ljestvače, kroz Južnu kapiju Bobovca do Mauzoleja bosanskih vladara na Gornjoj palati. Jesenji ambijent očarao je sve učesnike, a tu nam se priključilo još 30 šetača koji su došli sa sjeverne kapije Bobovca“, kaže za portal Radiosarajevo.ba Afan Abazović, turistički i planinarski vodič, predsjednik udruženja Azimuth 135 i vođa ture.

Pogledajte kako izgleda Donja Jablanica 24 dana nakon tragičnih poplava

U kulturno-obrazovnom programu učestvovali su Emina Beganović, koja je izvela himnu Bosne i Hercegovine na flauti, mališani kakanjskog obdaništa "Pčelica i med" sa igrokazom o bosanskim vladarima, "čuvar Bobovca" Enijad Sarač, te Bakir i Safija Abazović sa recitacijom pjesme Bosna
Branka Ćopića.

Prezentaciju Bobovca kroz historiju i geografiju upriličio je Abazović, a, nakon silaska s Bobovca, dio grupe je obišao i Kraljevu Sutjesku s džamijom Mehmeda II Osvajača, Dusper kućom, dvorom Grgurevo i dvorištem Franjevačkog samostana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak