Ljekari i građani darivali krv, darujte i vi

Radiosarajevo.ba


U srijedu je u Općoj bolnici Prim. dr Abdulah Nakaš na Odsjeku za transfuzijsku medicinu održana akcija darivanja krvi u ovoj godini za uposlenike bolnice i građanstvo.

On je istakao da uposlenici u Općoj bolnici tri puta godišnje daruju krv.

"Danas je bilo oko šezdeset darivalaca krvi i dobili smo oko četrdesetak doza jer neki darivaoci nisu zadovoljavali uslove za darivanje krvi", rekao je za Radiosarajevo.ba šef bolničkog transfuzijskog odbora Prim. mr sci. med. dr Mirza Begović.

On je dodao da je zadovoljan odzivom na akciju, te pohvalio učenike Tursko-bosanskog koledža koji redovno učestvuju u ovakvim akcijama.

Samo dva posto stanovništva u BiH daje krv

On je istakao da je Bosna i Hercegovina zemlja u kojoj procentualno ima malo daravalaca krvi.

"Nije cilj da pozivamo građane na hitno davanje krvi, već je cilj da krv čeka pacijenta, a ne da pacijent čeka krv. Mi smo zemlja koja ima malo darovalaca krvi u odnosu na broj stanovnika. Kod nas oko dva procenta stanovnika daje krv, za razliku od, recimo Slovenije gdje 5 do 6 procenata stanovništva daje krv. Kada budemo imali barem tri davanja krvi na stotinu stanovnika to se smatra kao dovoljnom rezervom krvi za normalan rad zdravstvenog sistema bolnica, pa i nekih vanrednih potreba", rekao nam je Mirza Begović.

Doktor Begović se osvrnuo i na značaj darivanja krvi.

"Građani bi krv trebali da daruju, osim iz onih tzv. humanih razloga, i iz ličnih razloga. Svako od nas se može naći barem jednom u životu u prilici da mu zatreba krv ili njemu ili nekome od njegovih najbližih. Da bi taj problem bio riješen mi moramo imati krv u svakom momentu, a ako nemamo dovoljno redovnih daravaca krvi u toku cijele godine desit će se situacija da mi nemamo krvi u momentu kada nam zatreba", rekao je za Radiosarajevo.ba doktor Mirza Begović.

Daruj krv!

Ukoliko želite povećati procenat darivalaca krvi u BiH možete se obratiti  Zavodu za transfuzijsku medicinu u Sarajevu koji se nalazi u ulici Čekaluša 86, kao i na brojeve telefona Zavoda 033 567 302, 033 567 324 i 033 567 300.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak