Linije, zone i karte za javni gradski prijevoz

Radiosarajevo.ba
Linije, zone i karte za javni gradski prijevoz


Ministarstvo saobraćaja donijelo je privremeno uputstvo o tarifnom sistemu u KS. Linije su podijeljene na: osnovne, primarne i sekundarne. 

Osnovne prijevozne linije obuhvataju tramvajski i trolejbuski saobraćaj. Primarne linije su prijevoz autobusima i minibusima. Dok su sekundarne ostale vrste linija kao što su turističke linije, žičara, kosi lift i sl.

Primarne linije obavljaju autobusi GRAS-a i Centrotrans Eurolines d.d. i to: Sutjeska –Vogošća- Ilijaš – Lješevo, Sutjeska – Vogošća, Ilidža – Hadžići - Tarčin – Vukovići, Ilidža – Hadžići – Drozgometva, Ilidža - Sokolović Kolonija, Ilidža – Hrasnica, Ilidža – Kobiljača, Sutjeska – Kamenica i Dobrinja –Nedžarići.

Prijevoz putnika na području Kantona Sarajevo odvija se u nekoliko tarifnih zona i može se obavljati u okviru zone i prelaskom iz jedne zone u drugu. 

Zonski prijevoz predstavlja osnovu za određivanje cijene karata prijevoza. Prijevoz u okviru Kantona Sarajevo dijeli se u četiri zone: zona A, zona B, zona C i zona D.  U prijelaznom periodu primjenjivat će zonski sistem koji je već uspostavljen i definisan u KJKP GRAS. 
U skladu sa tarifnim zonama sve vrste karata imaju utvrđene cijene.

Prodaja karata po linijama

Prodaja karata za Osnovne linije (prijevoz tramvaj , trolejbus) vršit će se na prodajnim mjestima GRAS-a Sarajevo, dok za Primarne linije (autobusom koji obavlja GRAS) vršit će se na prodajnim mjestima  GRAS -a.
Na primarnim linijama (autobusom koji obavlja Centrotrans-Eurolines)  prodaja karata će se vršiti na prodajnim mjestima Centrotransa. 
Prodaja karata na Primarnim linijama (minibus) vršit će se na prodajnim mjestima GRAS-a Sarajevo. Prodaja karata za korisnike koji koriste više od dvije vrste prijevoza vršit će se na prodajnim mjestima prijevoznika čija se primarna linija prva koristi.Prodaja karata za sekundarne linije vršit će se na prodajnim mjestima GRAS-a.

Propisano je i da se vozne karte kupljene za primarne linije (autobus) mogu se koristiti za sve ostale vrste prijevoza, a u skladu sa pripadajućom zonom.

Također, sve godišnje, polugodišnje karte i tromjesečne karte koje su izdate prije donošenja ovoga uputstva važe na svim linijama u skladu sa prethodnim pravilima do njihovog isticanja.

Karte i kuponi prodati za primarne pravce moraju biti vidno različiti od karata koje su definisane za ostale linije prijevoza.

Sve subvencionirane karte također moraju biti kupljene u skladu sa linijama prijevoza kojem pripadaju.

Dnevne karte prodate od strane oba prijevoznika će biti posebno tretirane u raspodjeli, a putnici sa ovim kartama imaju pravo korištenja svih prijevoza u skladu sa zonom za koju su izdate.

Sve subvencionirane kategorije su u obavezi da kupovinu karata vrše u skladu sa odredbama ovoga uputstva tj. u skladu sa linijama na kojima koriste primarni prijevoz.

Ovo Privremeno uputstvo važi do konačnog utvrđivanja jedinstvenog tarifnog sistema na području Kantona Sarajevo, saopćeno je iz press službe KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak