Likovna kritika: Samostalna izložba Marka Šaravanje

Radiosarajevo.ba
Likovna kritika: Samostalna izložba Marka Šaravanje

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu, otvorena je izložba velike nade bosanskohercegovačkog slikarstva - Marka Šaravanje

Piše: Aleksandre Ćuk, historičarka umjetnosti, za Radiosarajevo.ba 

Marko svojom umjetničkom senzibilnošću oslikava modernu Bosnu i Hercegovinu. Svojim posebnim stilom moderne naive u ovoj izložbi agresivno ukazuje na probleme sredina u kojima obitava. 

Spretnim pokretima kista, čistim linijama i karikaturalnim ocrtavanjima realnosti umjetnik ukazuje na probleme mizoginije, licemjerstva, šovinizma, preljuba, ukletosti, bezizlaznosti i agresije koje danas svakoga tište. Spiralnim motivima puževa, fetalnim položajima beba daje nam do znanja da je naša senzibilnost kompromitirana surovom egocentričnošću, pohlepom i prijevarom.

Možete se slagati ili ne slagati s nekim od tvrdnji koje je umjetnik iskazao, ali je neupitan kvalitet biomorfičkog oblika prostora koje Marko oslikava u svojim kompozicijama. 

Teško je ući u opis Šaravanjinih opera, jer njegov uzvišeni izraz ljepote i seksipila se kontekstualizira kroz izuzetnu upravljivost svjetlosti na platnu. 

Slika žene koja za romantičnom večerom pištoljem raznosi ljubavniku glavu, motiv tri žene koje su pretjerale s tabletama, alkoholom i šminkom su teme koje se mogu usporediti sa Šaravanjinim savremenicima u Europi i svijetu kao što su Enrico Robusti, Kathe Kollwitzi pa čak i nesavremenikom Gustavom Klimtom. 

Njegov vapaj za sigurnošću i ljubavi koji prelazi u agresiju, grotesku i pretjeranost je jedan novi izričaj koji je (u moru klasičnih motiva šipka, crkvi, džamija i džezvi) prvi takve vrste u Bosni i Hercegovini. 

Kroz svoje slike Marko će vas na svoj poseban način provesti današnjim društvom - kao nijemi pjesnik, on kroz svoje slike vodi svoj osobni dnevnik. Ukazuje vam da je slikarstvo poezija koja se vidi, a ne osjeća. Njegove priče su beskrajno zanimljive za promatrača i ostavljaju vas besprijekorno očaranog u razmišljanjima. 

Izložba Rastvaranje Marka Šaravanje su jedan trenutak u vremenu, jedna slika današnjeg balkanskog društva, koja će zauvijek ostati naslikana na Šaravanjinim platnima.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak