Liječenje, oporavak, odmor i rekreacija...: Otvorena IV Šumarijada radnika šumarstva FBiH

Radiosarajevo.ba
Liječenje, oporavak, odmor i rekreacija...: Otvorena IV Šumarijada radnika šumarstva FBiH

Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić otvorio je danas na Bjelašnici IV Šumarijadu radnika šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine.

"Uprkos velikom značaju šuma, njihova površina se na globalnoj razini konstantno smanjuje. Nestajanje površina pod šumom dovodi do gubitka bioraznolikosti, globalnih klimatskih promjena i ugrožavanja egzistencije velikog broja ljudi, direktno ili indirektno ovisnih o šumi", rekao je Šabić, dodajući da s Bjelašnice treba prenijeti poruku kako su naše šume jedan od najvrijednijih resursa koje ima BiH.

Naglasio je značaj šuma, navodeći da je BiH njima oduvijek bila bogata, a samo na području Kantona Sarajevo pokrivenost šumama iznosi 65,43 posto.

Dodao je da su šume staništa brojnim biljnim i životinjskim vrstama, služe za liječenje, oporavak, odmor i rekreaciju, osnova su pojedinih privrednih grana, a potiču i razvoj turizma.

"Najveći izvoznik u Federaciji BiH je sektor prerade drveta i proizvodnje namještaja čija je sirovinska baza sektor šumarstva. U 2014. godini izvoz je bio milijardu i dvjesto miliona KM, sa izrazito pozitivnim odnosom izvoza u odnosu na uvoz. Trenutno u FBiH u sektoru šumarstva, prerade drveta i proizvodnji namještaja radi oko 15. 000 radnika", istaknuo je Šabić.

Direktor Kantonalnog javnog preduzeća Sarajevo šume Nermin Demirović kazao je da se Šumarijada održava svake druge godine, ali s obzirom na sve veći broj učesnika nada se da će ova manifestacija prerasti u tradiciju i da će u budućnosti moći biti organizovana svake godine, saopćila je Press služba KS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak