Libela: Emancipovane i aktivne Jablaničanke

Radiosarajevo.ba
Libela: Emancipovane i aktivne Jablaničanke

Novinarke hrvatskog portala Libela zatekle su se u Jablanici i napravile reportažu o vrijednim Jablaničankama koje djeluju kroz udruženje žena Most.

Tijekom studijskog putovanja po mjestima sjećanja u BiH u organizaciji Documente, dvije su se Libeline novinarke zatekle u Jablanici. Jablanica je mjesto na kojem se odvijala Bitka za ranjenike, tj. Bitka na Neretvi koja je u povijest upisana kao bitka u kojoj su poštovane sve odredbe ženevske konvencije i gdje je očuvanje ljudskog života bio jedini imperativ.

Na izlazu iz muzeja nalaze se dvije suvenirnice. Prva, službeno "Titova" suvenirnica nudi dijapazon proizvoda sličan onome koji se nudi u Kumrovcu. Druga, etno suvenirnica dana je na korištenje Jablaničankama. U malenom prostoru, prepunom ručnih radova, tabletića, šarenih tunika, vunenih čarapica i eko proizvoda dočekala me je simpatična gospođa Mevlida Delić iz udruženja žena "Most" iz Jablanice. Udruženje okuplja žene iz regije te se bavi poticanjem: poljoprivredne i stakleničke proizvodnje, uzgoja i prikupljanja ljekovitog bilja, tkanja i tekstilne obrade te rukotvorstva.

Udruga je osnovana 2009. godine s ciljem emancipacije i ekonomskog osnaživanja žena. U suradnji s humanitarnom organizacijom Žene za žene International Sarajevo u Jablanici je pokrenut niz radionica. Jablaničanke su tako prošle tečajeve emancipacije te su nakon toga završile certificirane tečajeve za gore spomenute djelatnosti.

Važno je školovati djecu

Gospođa Delić je naglasila da je život u Jablanici težak, no da su ljudi na prostorima Neretve na to naučili. Obitelji  se za hranu i osnovne životne potrebe snalaze, ali veliki izazov predstavlja školovanje djece. S obzirom da je broj nepismenih u BiH visok i imajući u vidu usporen ekonomski oporavak zemlje,  ovakav oblik udruživanja pruža Jablaničankama prijeko potrebne izvore primanja i mogućnost nastavka školovanja za njihovu djecu.

Udruga se okupila spontano, ispričala mi je gđa. Delić. Povratak na stare poslove i u tvornice nije bio moguć, a potrebe mjesta nakon rata velike, te su se žene okrenule poljoprivredi  i rukotvorstvu. Prodajući svoje proizvode "u prolazu" intenzivno su komunicirale sa svojim kupcima i širile informacije o svojoj proizvodnji. Kroz neposrednu komunikaciju stupile su u kontakt s udrugom  Žene za žene International u Sarajevu koje su im omogućile edukaciju i dobivanje certifikata  neophodnih za nastavak njihove proizvodnje.

Udruga "Most" surađuje s ostalim poljoprivrednim i pčelarskim udrugama u regiji pri čemu se uvelike oslanjaju na dobru suradnju s Općinskim vlastima i upravom Muzeja Bitke za ranjenike, koji im je ustupio prostor. Udruživanje je povećalo vidljivost njihovih proizvoda i omogućio nastupanje na regionalnim sajmovima.

Gospođa Delić, koja se bavi tekstilnim rukotvorstvom iizrađuje divne šarene tunike, kazala je da su za nju kukičanje i kačkanje izvrsna terapija koja je smiruje i omogućava miran san, a mirne noći su rijetkost u Jablanici koja se još psihološki oporavlja od ratnih stradanja.

Marljivost za bolji život

Jablaničanke, predstavljaju tvrdoglavu snagu i otpor svim problemima. One ne traže novac nego priliku, ne sjede besposleno nego u tišini vrijedno i marljivo rade. Jablanica je mjesto u kojem se i dalje osjeti ponos mještana na bitku koja se ovdje odigrala.  Nabuja Neretva otplavila je drveni most koji je spajao riječnu obalu sa srušenom vertikalom mosta. Sanacija i obnova drvenog mosta u Jablanici se čeka i danas. Potaknuti sveopćom stagnacijom u zemlji učenici Osnovne Škole Suljo Čilić iz Jablanice napravili su akcijski plan sanacije – elaborat vrijedan divljenja koji je izložen u sklopu Muzeja i koji ističe:

"Partizani su drveni most napravili za 19 sati, a nadležnim organima u BiH to nije uspjelo ni za 19 godina!!!" Panel svjedoči o mentalitetu Jablaničana i Jablaničanki, malih i velikih da usred loše ekonomske situacije i pravnog i birokratskog kaosa u kojem se BiH nalazi aktivno rade za boljitak svoje zajednice.

Stopama gospođe Mevlide krenula je i njezina kćer Merima Delić koja se bavi izradom unikatnog nakita kojeg prodaje u Mostaru i preko društvenih mreža. Na njenoj je stranici bogata galerija slika s različitih sajmova i događanja na kojima zajedno s majkom i ostalim mještankama izlaže svoje rukotvorine.

Ako vas put odvede u Jablanicu, svakako posjetite suvenirnicu udruge "Most". Ako vas nešto zanima slobodno pitajte i saznajte. Gospođa Delić će vam ponosno pokazati proizvode i odgovoriti na sva vaša pitanja jer je komunikacija sa svima koji su voljni slušati ključ uspjeha ovih hrabrih i ponosnih žena. Budući razvoj udruge je neizvjestan. Jablaničanke  priželjkuju daljnji razvoj i širenje djelatnosti udruge. Velika im je želja nabaviti tkalačke stanove i intenzivirati vunenu tekstilnu proizvodnju. Novaca za kupnju tkalačkih stanova i druge opreme nemaju, općina podupire rad udruge koliko može, ali najveći problem predstavlja pravna paraliza u Državi zbog čega je trenutno nemoguće tražiti poticajna sredstva iz inozemstva. Prijavljivanje poduzetničke djelatnosti također nije opcija jer u BiH još uvijek ne vlada povoljna poduzetnička klima.

Ovim putem se pozivaju čitatelji i čitateljice Libele da ako posjeduju ispravan tkalački stan, vrtlarsku i poljoprivrednu opremu  koji im ne trebaju kontaktiraju udrugu te u vidu donacije potrebitih predmeta potpomognu daljnje djelovanje hrabrih žena iz udruge "Most" Jablanica.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak