Lejletu-l-Kadr: Noć bolja od hiljadu mjeseci

Radiosarajevo.ba
Lejletu-l-Kadr: Noć bolja od hiljadu mjeseci


Muslimani diljem svijeta večeras obilježavaju Noć Kadra (Lejletu-l-Kadr) u kojoj je, smatra se, Allah otpočeo objavljivanje Kur'ana poslaniku Muhammedu.

Lejletu-l-Kadr je, kako i u samom Kur'anu stoji, u istoimenoj suri, „bolja od hiljadu mjeseci". Posebnost i dodatnu vrijednost ove noći muslimani obilježavaju ne samo prigodnim programima u džamijama nego i ličnim, posvećenijim ibadetom, naročitom predanošću u molitvi i obavljanju vjerskih dužnosti.

U povodu obilježavanja mubarek noći „Lejletu-l-Kadra“ večeras će poslije teravih-namaza, biti organizirani prigodni programi u svim džamijama na području Medžlisa islamske zajednice Sarajevo.

Lejletu-l-Kadr je za muslimane noć Božije milosti s kojom je došla objava Kur'ana časnog i poslanstvo Muhammedu.

Centralni program obilježavanja ove mubarek noći u Sarajevu je u Istiklal džamiji na Otoci.

Program će izvesti Hor Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, zikr će voditi Malik ef. Šljivo, a kako je saopćio Ured muftije sarajevskog, predavanje će održati mr. Ferid ef. Dautović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak