Lažni humanitarci iz Bijeljine na ulicama Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Lažni humanitarci iz Bijeljine na ulicama Sarajeva

Lažni humanitarci, koji navodno prikupljaju pomoć za osobe u teškoj materijalnoj situaciji, za liječenja u inozemstvu, i koji su navodno još jedina nada za spas desetina nezbrinute i bolesne djece kojima je potrebna hitna operacija ili liječenje u nekoj drugoj državi, svakodnevno su na ulicama i po prigradskim naseljima u većini gradova BiH. 

Proteklog vikenda, po vogošćanskim prigradskim naseljima posebno su tako bili aktivni 'navodni humanisti' iz Humanitarnog centra za decu i omladinu Sveti Vasilije Ostroški koji su kako tvrde, u nedojmljivoj priči građanima registrirani u Bijeljini u ulici Mihaila Pupina 2 s registriranim telefonskim brojem 055/206 -360. 

Međutim, pozivom na taj broj, Fena je dobila informaciju da ta organizacija ne djeluje u Bijeljini već 3-4 mjeseca i da je navodno preselila u Šabac u susjednoj Srbiji. 

Aktivisti te organizacije, međutim, i dalje djeluju na području Sarajeva prikupljajući sredstva od građana, izdajući priznanice s pečatom iz Bijeljine, kojih imaju u ko zna kojim količinama, a ono što je zanimljivo, imaju odobrenja – rješenja za svoj rad čak i od pojedinih općinskih načelnika. 

Tako su u Općini Vogošća, Feni potvrdili, da je tačno da je općinski načelnik izdao rješenje Humanitarnom centru za decu i omladinu iz Bijeljine, ali na temelju prethodnih policijskih odobrenja i provjera. 

Humanitarni rad je svakako društvena odgovornost svakog pojedinca i zajednice, ali je, nažalost, u bh. stvarnosti postao i oblast u kojoj se jako dobro snalaze i brojni prevaranti koji tuđu muku i nesreću debelo koriste kao pogodno tlo za osobnu korist i pljačku ionako osiromašenih građana. I prevare i prosjačenja  se rade pod vidom "humanitarnog rada". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak