Lažna dojava o bombi državu košta oko 10 hiljada KM

Radiosarajevo.ba
Lažna dojava o bombi državu košta oko 10 hiljada KM

Iako se u većini slučajeva utvrdi da je riječ o lažnoj dojavi, svaki  izlazak policijskih organa na teren prilikom dojave o postavljenoj bombi državu košta 10 000 KM.

Muškarac uhapšen zbog lažne dojave o bombi u BBI centru

Lažna dojava o postavljenoj bombi u BBI centru

Dojava o bombi u BBI centru, evakuacija u toku

 

Na udaru lažnih dojavljivača najčešće su škole, tržni centri te ugostiteljski objekti. Krivični Zakon FBiH u članu 183.  predvidio je kaznu zatvora od 3 mjeseca do 5 godina za ovo krivično djelo.

Prema riječima portparola MUP-a KS Irfana Nefića pored finansijske štete, posljedice mogu biti mnogo veće, pogotovo ako je riječ o školama, gdje usljed panike može doći do ozbiljni povreda djece.

Od početka godine na području KS zabilježeno je 10 lažnih dojava , većina dojava je rasvjetljena, a prema statističkim podacima riječ je o školarcima koji žele izbjeći neki test, psihički oboljelim osobama, te licima koja su i ranije bili počinioci krivičnih djela.

Nefić ističe da su sve osobe preko 14 godina krivično odgovorne, a sa psihičkim bolesnicima se postupa u skladu sa njegovim mentalnim stanjem, odnosno prema Zakonom predviđenim mjerama za te osobe.

Iz MUP-a KS poručuju da su tehnički dobro opremljeni, te da je posljedica toga dobar uspjeh u rasvjetljavanju ovakvih krivičnih djela.

Tako su jučer, samo dan nakon lažne dojave o postavljenoj bombi u BBI Centru u Sarajevu pripadnici policije uhapsili počinioca ovog krivičnog djela. Riječ je o muškarcu Š.S, rođenom 1984. u Konjicu, a koji je od ranije poznat policiji zbog teških krađa izvršenih na području Mostara i Zenice.

S obzirom na to da današnja tehnologija omogućava brzo lociranje počinioca, dovoljan je razlog da se  razmisli o tome koliko se isplati praviti paniku među građanima...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak