Lavovi krajem februara stižu u Pionirsku

Radiosarajevo.ba
Lavovi krajem februara stižu u Pionirsku

Zoo vrt iz Sofije donirat će sarajevskoj Pionirskoj dolini
jedan par lavova i oni bi već krajem ovog mjeseca mogli biti u Sarajevu.

Upravnik Rekreaciono-zabavnog centra Pionirska dolina i Zoo vrta Esad Tajić, koji je u Sofiji postigao ovaj dogovor, potvrdio je agenciji Fena da će zoo vrt iz bugarskog glavnog grada donirati sarajevskom zoo vrtu par lavova- mužjaka starog tri i ženku staru sedam godina.

U Zoo vrtu u Pionirskoj dolini lavovi će biti smješteni u  novosagrađenom objektu površine 1.200 metara kvadratnih čiju je izgradnju finansirao Kanton Sarajevo. Vanjski prostor odnosno trkalište i bazen zauzimaju 1.000 metara kvadratnih površine, dok se unutrašnji dio prostire na oko 200  metara kvadratnih.

Posjeta Sofiji je rezultat vrlo dobre i uspješne saradnje, a  ukoliko sve administrativne procedure budu završene, kako je planirano, dolazak dva mlada lava u sarajevski zoo vrt očekuje se već krajem ovog mjeseca, eventualno u prvim danima marta.

„Zoo vrt iz Sofije i njegovo cjelokupno rukovodstvo, kao veliki prijatelji našeg zoo vrta, osim donacije životinja, pobrinuli su se i omogućili specijalno vozilo za transport životinja, kao i dva specijalna boksa u kojima će životinje biti transportovane u Sarajevo“, rekao je Tajić. 

Osim toga zoo vrt iz Sofije snosit će kompletne troškove medicinsko-veterinarskih pretraga, koje Ured za veterinarstvo iz Bugarske bude zahtijevao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak