Lav je zdrav i dan je proveo na suncu

Radiosarajevo.ba

 

Lav u Pionirskoj dolini zdrav je  i, iako usamljen, dane sve češće provodi na suncu, u zvjerinjaku, u kojem ga mogu vidjeti posjetitelji Pionirske doline. Njegova družica, lavica, da podsjetimo, uginula je 11. aprila, desetak dana nakon dolaska u Sarajevu, a uzrok smrti bila je bakterija Escherichia coli, pokazali su patološki nalazi.

Lavica uginula od bakterije E. Coli

Kako je za portal Radiosarajevo.ba rekao Hajrudin Beširović, čelnik katedre za patologiju Veterinarskog fakulteta, ova je bakterija pronađena je u plućima lavice.

Podsjećamo, nakon vijesti o uginuću lavice prijatelji ZOO vrta Pionirska dolina javili su se i iskazali spremnost da našem gradu ponude novu lavicu. Kako saznaje Fena, niti jedan dogovor nije postignut.

"Mikrobiološki nalaz u potpunosti odgovara patomorfološkom nalazu. Nije poznato kako je bakterija dospjela u pluća lavice. Ono što treba naglasiti jeste da se ova bakterija nalazi u većini organizama, a aktivirala se, najvjerovatnije stresom", rekao je za naš portal Beširović.

Beširović je dodao da svaka životinja koja se doveze mora provesti neko vrijeme u karantinu.

Ovo nam je potvrdio i Jasmin Kazazović, v.d., direktora Kantonale veterinarske stanice Sarajevo.

"Transporti su jako stresni za životinje koje na to nisu navikle. Lavica je sa juga Bugarske do Sofije putovala dva i pol dana gdje joj se pridružio lav i onda su zajedno dopremljeni u Sarajevo. Upravo zbog stresa i ovakvih stvari životinje, čak i one koje se dopremaju na klanje, moraju provesti najmanje 24 sata u karantinu kako bi se pratilo njihovo zdravstveno stanje", rekao nam je Kazazović i rekao da se ovakav razvoj situacije nije mogao predvidjeti.

Provedeni su testovi i na mužjaku: "On ne pokazuje nikakve simptome. Njemu smo izvadili krv i nalazi su zadovoljavajući. Lav izlazi i posjetitelji ga mogu vidjeti."

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak