Kusturica režira operu 'Na Drini ćuprija'

Radiosarajevo.ba
Kusturica režira operu 'Na Drini ćuprija'

 

Filmski režiser Emir Kusturica danas je u Banjaluci s čelnim ljudima Venecijanskog pozorišta La Feniće-Verdijana potpisao Pismo namjere za koprodukciju opere "Na Drini ćuprija" koja će, u njegovoj režiji, biti premijerno prikazana 28. juna 2014. godine u pozorištu Lukiano Viskonti u Andrićgradu. 

Direktor pozorišta La Feniće Verdijana Kristijan Kjaroto izjavio je da je zadovoljan što može najaviti novu vrstu umjetničkih dešavanja u svom pozorištu: "Siguran sam da ćemo s Emirom Kusturicom ljudima ukoliko vole ovu vrstu muzike ponuditi poseban događaj. Želimo da pripremimo operu koju ćemo osim u Andrićgradu i našem pozorištu moći izvoditi i na pozorišnim scenama širom Evrope.“

Dodao je Kjaroto da se nada da će zajednički rad na pripremi opere Na Drini ćuprija označiti i početak dugoročne saradnje s pozorištem Lukiano Viskonti u Andrićgradu.

Uporedio je Kusturica i, kako je rekao, "političko vizionarstvo predsjednika RS Milorada Dodika sa onim književnim nobelovca Andrića“.

"Danas izgledam kao mletački trgovac kako bi označio prvi udarac na kulturnom preporodu RS", rekao je u obraćanju novinarima Kusturica. Istakao je da će temelj kulturnog preporoda RS biti upravo u Andrićgradu, koji se već danas prepoznaje kao "svojevrsna kulturna pretstolnica".

Izražavajući zadovoljstvo što je bio domaćin potpisivanja ugovora o saradnji dvaju pozorišta, Dodik je naglasio kako svega toga ne bi bilo "bez Andrićgrada u kojem se slaže filigranski mozaik kulture RS".

"RS stoji iza ovog projekta i daće svu logističku podršku za opremanje pozorišta i samog Andrićgrada", dodao je predsjednik RS.

Libreto za operu Na Drini ćuprija potpisuje sam Kusturica, a njeno izvođenje će finansirati partneri iz Venecije. "Ovaj put mi prodajemo pamet", zaključio je Kusturica.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak