Kupanje na rate | Mogu li Bosanci sebi priuštiti ljetovanje: Samo će rijetki dalje od Neuma?

3
Radiosarajevo.ba

Iako studije pokazuju da je za potpuni odmor za vrijeme ljetnih vrućina potrebno minimalno dvije sedmice, za većinu građana Bosne i Hercegovine provesti barem nekoliko dana na moru zahtijeva mnogo odricanja tokom cijele godine.

Ipak, turističke agencije aranžmane brzo rasprodaju. Je li plaćati na rate ili pak dići kredit pa otići na kupanje, polako, ali sigurno, postala praksa bh. građana, prenosi BHRT.

Vruće gradske ulice i vrtoglavo visoke temparature već slute na godišnje odmore i morsku obalu. Pored pitanja – kada, glavno pitanje je kako? Rijetki građani će dalje od Neuma.

Hoće li BiH ući u Eurotransplant: Možemo regulisati sva pitanja, ali jedan uslov je ključan

Na izlozima turističkih agencija mnoge primamljive ponude. Od Grčke, Italije, susjedne Hrvatske, Crne Gore, po jeftinijim cijenama ističu se turska i albanska obala.

Ipak, službene statistke najpovoljnijih zemalja za odmor u odnosu na naš standard još nema. Uzrečica “Ne ljetuje onaj ko ima novac, nego ko je navikao”, sudeći prema podacima u agencijama, čini se i ove godine još važi.

Uzela apartman u Hrvatskoj na tri minuta od plaže: Nije joj bilo dobro kad je shvatila šta to znači

"Prodaja za Tursku krene već u februaru. Znači, prvi termin je 17. juna, pa do kraja sezone i već u februaru se vrši prodaja aranžmana za Kumburgaz. Svake sedmice imamo od 75 do 80 putnika autobusom. Znači, to je petkom, a subotom imamo polazak avionom i tu bude otprilike oko 30 putnika avionom", govori Edi Omeragić, ispred turističke agencije.

Ono što je očigledno je da je Hrvatska poskupila, ističu turistički radnici, tako da tročlanoj porodici za sedam dana, ako se odluči primjera radi, za Makarsku, u julu treba u prosjeku blizu 2.000 KM samo za smještaj.

Stoga je plaćanje na rate postala ustaljena praksa.

"Do polaska se plaća tako da svako može sebi napraviti neku orgnazaciju plaćanja. Također, s bankama imamo ugovor pa se može uplaćivati na rate", navodi Omeragić.

Posjetili smo Brela: Ovo su cijene hrane i suvenira, iznenadit će vas koliko košta sladoled

Organizacija je skoro pola posla, ističu ekonomisti. Planiranjem budžeta i lokacije ljetovanja te štedljivim ponašanje na samom ljetovanju, iako ističu da jeste teško, ipak se može uštedjeti za godišnji odmor.

"Prosječna plaća u Bosni i Hercegovini je 1.370 KM. Ako govorimo o domaćinstvu koje ima četiri člana, od kojih dvoje radi, onda je to 2.700 maraka. Za godinu dana, ako se štedi, recimo između pet i deset posto, može se uštedjeti nekih 3.000-3.100 KM", navodi Jasmin Halebić, profesor na Ekonomskom fakultetu Zenica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak