KS: Ubuduće plaće svima u isto vrijeme

Radiosarajevo.ba
KS: Ubuduće plaće svima u isto vrijeme

 

Na jučerašnjem sastanku premijera Kantona Sarajevo Suada Zeljkovića i ministra obrazovanja i nauke ovog kantona Damira Marjanovića sa predstavnicima Sindikata osnovnog obrazovanja, Marjanović je dao podršku Sindikatu u nastojanjima da se potpiše sporazum o usklađivanju koeficijenata plaća za 2013. godinu.

Kozadrina smjena
I o zahtjevu Sindikata za ostavkom ministra finansija Muhameda Kozadre bilo je riječi. Da napomenemo, u Sindikatu su zatražili smjenu nakon što im je, kako je Sivro kazao, Kozadra počeo psovati. „Razgovarali smo o našem zahtjevu za smjenom ministra finansija i Kozadra je u tom trenutku prisustvovao sastanku. Premijer je zamolio da ne idemo u tu priču, da nema potrebe, te da se sve desilo u afektu jer je evidentno da postoji problem u funkcionisanju vlasti u KS-u. Mi smo rekli da ne želimo ulaziti u to i da želimo da se sa više poštovanja odnosi prema nama. Rekao sam da neću lično odustati od tog zahtjeva, ali vidjećemo šta će KO sindikata reći o tome, ali mislim da nije uredu da se zbog problema koji postoje neko iskaljuje na nama“, zaključio je Sivro.

„Marjanović je u potpunosti podržao naše zahtjeve da se potpiše sporazum i utvrde koeficijenti onako kako smo i tražili za 2013. Jasno je premijeru rekao da ne tražimo ništa na šta nemamo pravo. Zeljković je kazao da je lično za potpisivanje i podržava naše zahtjeve, ali je zamolio da sačekamo nekoliko dana dok ne dobije i političku podršku. Razumijemo da i ljudi u Vladi moraju polagati račune partijama i nadamo se da ćemo dobiti pozitivan odgovor. Bez obzira na sve to sindikat će pripremati proteste ukoliko ne bude pozitivan ishod“, kazao je za Oslobođenje Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja KS-a.

Na sastanku je razgovarano i o isplati plaća budžetskim korisnicima: Zeljković je kazao da je Kanton morao posuditi novac da bi se isplatile plaće, dodao je Sivro te istaknuo kako je teško objasniti radnicima situaciju da novca za neke ima, a za neke nema.

„Premijer je shvatio da je zadovoljstvo kulminiralo kada je isplaćena februarska plaća službenicima i namještenicima sedmicu prije nego u obrazovanju. Zato je kazao da će ovaj put biti svima isplaćena u isto vrijeme. Potvrdio je da će ona biti isplaćena u ponedjeljak“, naglasio je Sivro.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak