KS: Cijena vode zavisiće od racionalnog korištenja

Radiosarajevo.ba
KS: Cijena vode zavisiće od racionalnog korištenja

Vlada Kantona Sarajevo je danas, na svojoj 27 sjednici donijela Uredbu o opštim uslovima za snabdijevanje vodom za piće, obradu i odvođenje otpadnih i atmosferskih voda kojom se uređuju oblasti: snabdijevanja vodom za piće, obrade i odvođenja otpadnih i atmosferskih voda, ugovornih odnosa, obaveza i odgovornosti davalaca i korisnika usluga, uslova mjerenja, obračuna i plaćanja komunalnih usluga kao i njihovog neovlaštenog korištenja, te prekida i ograničenja isporuke komunalne usluge.

Vlada je danas donijela i Odluku o utvrđivanju cijena usluga vodnosnabdijevanja pitkom vodom i odvodnje otpadnih voda kojom se definišu cijene potrošnje vode i odvodnje za domaćinstva, privredne subjekte i sva ostala pravna lica.

Racionalna potrošnja vode - jeftinija

Kako je navedeno u Odluci, svi potrošači iz kategorije domaćinstva su izuzeti od povećanja cijene vode i odvodnje za prvih 5 m3 potrošene vode mjesečno. Sa povećanjem potrošnje vode blago se povećava i njena cijena, tako da za potrošnju narednih 5 m3 vode cijena je povećana na iznos od 1, 76 KM, a  svaki kubik vode preko potrošenih 10 m3  plaćat će se po cijeni od 1, 95 KM po m3.

Na ovaj način se želi podstaći stanovnoštvo na racionalniju potrošnju vode, a vodilo se računa i o socijalnim i ekonomskim  uslovima domaćinstava u Kantonu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak