Krugovi i Epizoda u životu berača željeza u trci za 'evropskog Oscara'

Radiosarajevo.ba
Krugovi i Epizoda u životu berača željeza u trci za 'evropskog Oscara'

Inspirisan herojskim djelom Trebinjca Srđana Aleksića, film Krugovi reditelja Srdana Golubovića ušao je u selekciju za Evropske filmske nagrade 2012, u kojoj je ove godine 46 filmova iz 32 evropske zemlje, a pored nagrađivanog Golubovićevog filma u selekciji je i film Danisa Tanovića Epizoda u životu berača željeza, nagrađen na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu, javlja Tanjug.

Film 'Krugovi' osvojio je i nagradu publike na Sarajevo Film Festivalu.

U konkurenciji su, između ostalih i Ana Karenjina Joea Wrighta, Slučajni ljubavnici Pedra Almodovara, Najbolja ponuda Giuseppea Tornatorea, U kući Francoisa Ozona, Samo Bog prašta Nicolasa Vindinga Refna,Snježana Pabla Bergera...

U 20 zemalja u kojima ima najviše članova EFA-e glasano je tako što su ti članovi birali jedan nacionalni film koji je direktno uvršten na selekcionu listu.

Kako bi se kompletirala lista o nominacijama za nagrade odlučivala je selekciona komisija sastavljena od članova borda EFA-e (Evropske filmske akademije) i pozvanih eksperata. Tokom sljedećih sedmica, 2.900 članova Evropske filmske akademije glasaće za nominacije u pojedninačnim kategorijama - najbolji evropski film, reditelj, glumac, glumica i scenarista.

Sedmočlani žiri odlučivaće u kategorijama: evropski snimatelj, urednik, dizajner produkcije, kostimograf, kompozitor i dizajner zvuka, a konačna lista nominacija će biti objavljena 3. novembra na Evropskom filmskom festivalu u Sevilli.

Dobitnici nagrada Evropske filmske akademije biće poznati na svečanoj ceremoniji dodjele priznanja 7. decembra u Berlinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak