Konačno: Skinute daske s ulaza u Zemaljski muzej! (FOTO)

Radiosarajevo.ba

Konačno su skinute daske s ulaza u Zemaljski muzej! 

Ova dobra vijest obradovat će mnoge građane glavnog grada BiH, kao i sve one kojima je kulturni identitet Bosne i Hercegovine važan. 

Zaposlenici Muzeja daske su morali ukloniti na osnovu naloga Tužiteljstva BiH. 

"Skidanje dasaka koje su nelegalno zakucane u vrata Zemaljskog muzeja, još je jedan korak ka uspostavljanju zakonitosti u Muzeju i približavanje njegovom otvaranju. Muzej je još u posjedu grupe ljudi koji su nezakonito otuđili ovu instituciju od javnosti. Daske su bile ušarafljene u vrata, što je namjerno oštećenje prvoklasnog nacionalnog spomenika kulture; fasada je bila narušena postavljanjem transparenata bez ičije dozvole, od najvažnije nacionalne institucije je bilo napravljeno ruglo. Očigledno je da Tužiteljstvo BiH intenzivno ispituje nezakonitosti u Zemaljskom muzeju i to je ohrabrujuće za sve nas. Siguran sam da će Ured Glavnog tužitelja Gorana Salihovića, utvrditi činjenice i poduzeti odgovarajuće akcije. Uvjeren sam da Tužiteljstvo BiH razumije urgentnost ovog problema", rekao je za Radiosarajevo.ba predsjednik Nadzornog odbora uspostavljenog proljetos, Haris Pašović 

Kako je sve počelo 

Dvije prekrižene letve na kojima je rukom napisano Closed - Zatvoreno, postavili su u decembru 2012. zaposlenici muzeja po nalogu bivšeg direktora Adanana Busuladžića. Kulturnu instituciju od državnog značaja zatvorili su u znak protesta zbog pravnog vakuuma u kojem se nalazi, te zbog činjenice da mjesecima nisu dobili plaću. 

Uslijedila je reakcija Ministarstava kulture i obrazovanja na nivou Federacije BiH, no direktor Busuladžić ovaj nivo vlasti nije smatrao za relevantne sugovornike, s obzirom na to da Muzej pripada državi. 

U međuvremenu, javnost je saznala da Adnan Busuladžić u trenutku stavljanja dasaka na ulaz više nije bio zaposlenik Muzeja, već je svoju radnu knjižicu prebacio na Filozofski fakultet u Sarajevu. 

Kulturna javnost spočitava Busuladžiću nebrigu prema muzeju i zaposlenicima u vrijeme dok je muzej bio otvoren, te nedostatak aktivnijeg menadžerskog odnosa prema instituciji koju je vodio.

U proljeće 2014. formiran je novi Nadzorni odbor Zemaljskog muzeja, u sastavu Haris Pašović, Srđa Hrisafović i Jakob Finci, kojemu je u zadatku bila uspostava nove uprave. Zaposlenici Muzeja članovima Nadzornog odbora nisu dali da uđu u zgradu

U junu u zgradu uspijevaju ući istražitelji Tužiteljstva BiH, kako bi provjerili inventurne liste i istražili poslovanje najstarije kulturno-naučne institucije u BiH.

Današnji čin skidanja dasaka s ulaza rezultat je njihove istrage, koja je još uvijek u toku. 

Građanima ostaje da se nadaju da će Muzej uskoro u potpunosti otvoriti svoja vrata posjetiteljima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak