Konačno: Počinje popravka krova Historijskog muzeja u Sarajevu (FOTO)

Radiosarajevo.ba

U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine upriličen je sastanak Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH, izvođača radova firma "Neimari", Arhitektonskog fakulteta Sarajevo i zaposlenika Historijskog muzeja BiH. 

Tom prilikom, potpisan je sporazum o saradnji i dogovoren početak sanacije krova muzeja. 

Finansijska sredstva za sanaciju krova izdvojila je Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, krov Historijskog muzeja oštećen uslijed granatiranja tokom opsade Sarajeva. Od tada sežu napori djelatnika muzeja da riješe ovaj problem te tako zaštite vrijedne eksponate koji se nalaze u muzeju. Do sada je u rekonstrukciju krova uloženo 30.000 KM koje je finansirala Općina Novo Sarajevo. Do sada su sredstva bila dostatna samo za djelomične popravke, ali ne i za temeljnu rekonstrukciju krova. 

Obnavlja se krov zgrade Historijskog muzeja

Historijski muzej BiH smješten je u zgradi u kojoj je prije rata bio Muzej revolucije. Riječ je o objektu otvorenom 1963. godine na Marijin-Dvoru, u neposrednoj blizini Zemaljskog muzeja. Zgrada je primjer socijalističke moderne, izgrađena po projektu arhitekata Borisa Magaša, Ede Šmidhena i Radenka Horvata. I danas plijeni pažnju svojom čistom geometrijskom formom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak