Konačno obnova Olimpijskog muzeja?

Radiosarajevo.ba
Konačno obnova Olimpijskog muzeja?


Općina Stari Grad kandidovala je,  putem Sektora za lokalni razvoj, Muzej XIV zimskih olimpijskih igara u Petrakijinoj ulici, za sanaciju i restauraciju kroz projekat Arhitektura totalitarnih režima XX vijeka u urbanom menadžmentu (ATRIUM).

Općina Stari Grad se pridružila referentnoj listi od 11 partnera iz područja jugoistočne Evrope, koji će kroz ovaj prokat nastojati da postave u veći fokus arhitekturu totalitarnih režima u komunističkim društvima.U projektu je 11 zemalja (partnera): Italija, Slovenija, Bugarska, Mađarska, Slovačka, Rumunija, Hrvatska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Srbija i Grčka; koje će izdvojiti primjere zgrada, ulica, mjesta, spomenika i sl. nastalih u razdoblju političkih režima koji su bili totalitarni u različitim stepenima.

Načelnik Ibrahim Hadžibajrić je, u ime Općine, potpisao Sporazum o saradnji na implementaciji projekta ATRIUM, čime su se stvorile pretpostavke za potpisivanje Memoranduma o saradnji između Općine Stari Grad i Muzeja XIV zimskih olimpijskih igara, te njegovu kandidaturu.

Direktor Olimpijskog muzeja Edin Numankadić je ustupio svu potrebnu dokumentaciju o Muzeju, koja je bila neophodna za apliciranje, tako da je njegova sanacija izvjesna, kada se završe sve potrebne procedure, smatraju u Općini Stari Grad.

Zgrada Olimpijskog muzeja XIV Zimskih olimpijskih igara je sagrađena 1903. godine po projektu arhitekte Karla Paržika, a tadašnja vila pripadala je porodici Mandić.

Kako se nositi sa “nezgodnim” naslijeđem prošlosti je još uvijek otvoreno pitanje u post-totalitarnim režimima u Evropi (Poljska npr. odlučuje o rušenju zgrada staljinizma), a ovaj projekat će pokušati izraditi Transnacionalni Priručnik mudrog upravljanja, čuvanja, ponovne upotrebe i ekonomske valorizacije arhitekture totalitarnih režima XX vijeka.

Projekat se finansira kroz Program transnacionalne saradnje zemalja jugoistočne Evrope.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak