Komšić pozvao Sarajlije na obilježavanje 6. aprila

Radiosarajevo.ba

 

Program obilježavanja Dana Grada Sarajeva predstavljen je na današnjoj konferenciji za novinare i s koje je Sarajkama i Sarajlijima upućen poziv da prisustvuju događajima koje Gradska uprava organizuje povodom 6. aprila.

"Ranije smo slavili ovaj dan, jer je Sarajevo oslobođeno od fašizma. Ovaj datum je značajan još iz jednog razloga, ali taj datum ne slavimo. To je početak opsade Sarajeva koja je trajala 1425 dana", rekao je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

Sarajevo ima više stotina prijatelja gradova, a ove godine su Gradu izložbe poklonili hrvatski Zagreb i turska Konya. Cvijeće će biti položeno na Vjećnu vatru, gdje je prvi put obilježena pobjeda nad fašizmom. Vijenci će biti položeni za žrtve Drugog svjetskog rata, ali i za žrtve ovog posljednjeg.

"Edin Džeko je najavio da će lično doći da primi Šestoaprilsku nagradu, što je samo po sebi veliki čin", rekao je Gradimir Gojer, zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća.

"Ove godine će biti dodijeljena nagrada Graham Bamford, koja će biti dodijeljena ljudima koji su drugima pomagali u kriznim situacijama", rekao je Gojer i dodao da je potvrđen je dolazak predstavnika iz prijateljskog grada Konya, te gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Program obilježavanja Dana Grada Sarajevo:
4. april
Izložba fotografija (U)lice Zagreba (Umjetnička galerijau 20,00 sati)
III Sarajevo International Guitar Festival (Narodno pozorište, 20,00 sati)
5. aprila
Izložba u povodu Dana Grada Sarajeva (Collegium Artisticum 19,00 sati)
Izložba Konya-Sarajevo (Kuršumli medres, 11, 00 sati)
Koncert Sarajevu s ljubavlju
VI Međunarodni turnir u košarci (05.-07.aprila  u 19,45)
06. aprila
XII Plivački miting 'Sarajevo ljubavi moja' (Olimpijski bazen Otoka, 09,30 sati)
Šestoaprilski međunarodni turnir Josip Katalinski (Hotel Park Vogošća u 15,00 sati)
Šestoaprilski memorijalni turnir Vinko Šamarlić (KSC Anel Bečković - Vogošća, 12,00 otvaranje).

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak