Žestoke reakcije na raspodjelu novca za kulturu | NUB BiH: Borimo se za opstanak. Sramotno!

2
D. S.
Žestoke reakcije na raspodjelu novca za kulturu | NUB BiH: Borimo se za opstanak. Sramotno!

Prije nekoliko dana Federalno ministarstvo kulture i sporta, na čelu sa Sanjom Vlaisavljević iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, objavilo je rezultate Javnog poziva za 2024. godinu.

Nemoguće je ne primijetiti da su državne institucije kulture dobile najmanje novca za projekte - Kinoteka BiH - 10.000 KM, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH - 15.000 KM, Umjetnička galerija BiH - 18.000 KM te Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH i Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH po 20.000 KM.

Kao što je portal Radiosarajevo.ba ranije pisao u raspodjeli 687.000 KM najviše novca otišlo je institucijama kulture koje svoju "središnjicu" imaju u Mostaru, posebno onima koje nose prefiks "hrvatsko" ili "sveučilište".

Saobraćajna nesreća u Sarajevu: Povrijeđen pješak, hitno prevezen na KCUS

NUB BiH će ubiti vlast

Zašto je Hrvatsko kazalište u Mostaru dobilo 100.000 KM, a Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH pet puta manje, nije poznato. Ministrica Vlaisavljević nije se još uvijek oglasila na reakcije kulturne javnosti i intelektualne zajednice.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba povodom raspodjele budžeta kontaktirala je Vijeće uposlenika NUBBiH kako bi dobili njihov komentar.

Žestoke reakcije na raspodjelu novca za kulturu | Mustafić: Ne podržavam etnicizaciju kulture!

"NUBBIH je aplicirala na Javni poziv FMKS sa Projektom NUB BIH - čuvar dokumentarnog naslijeđa BIH (projekt u kontinuitetu) sa iznosom od 100.000 KM.

Nakon objave rezultata ostali smo zatečeni da je Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH dobila samo 20 posto od traženih sredstava, te smatramo da je to sramotna odluka u vremenu kad se NUB BIH bori za preživljanje.

Iz ove odluke se jasno može zaključiti kakav je odnos FMKS i ministrice Vlaisaljević prema NUB-u i da je krajnji cilj da se NUB BIH kroz obustavu finansiranja dovede do zatvaranja", naveli su za portal Radiosarajevo.ba.

Rješenja po mjeri HDZ-a

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, baš kao i Nacionalna biblioteka spada u grupu sedam institucija od državnog značaja čiji pravni status nije riješen od završetka rata u našoj zemlji.

Ni ova kulturna institucija smještena u ulici Sime Milutinovića u Sarajevu nije bila na listi prioriteta ministrici pa su tako dobili mizernih 15.000 KM.

"Voljela bih da sam šokirana načinom raspodjele projektnih sredstava, ali nisam. Ministrica Vlaisavljević izvršava nalog svoje stranke. Odluke, međutim, donose komisije i iza njih ne stoji samo ministrica, nego članovi i članice, imenom i prezimenom. Bilo bi dobro da nam ti ljudi objasne kojom metodom su proglasili neki Dom kulture u malom mjestu institucijom od značaja za državu? Molim vas da ih to pitate.

Voljela bih, također, da ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda vidi s kim sarađuje (ili pokušava da sarađuje). Javno je zamolio ministricu Vlaisavljević za pomoć u održanju institucija od državne važnosti. Na šta je ona učinila upravo suprotno - i to na ovako javan i ponižavajući način.

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo cijelu je godinu radilo na pokušaju da nam se pomogne, grozno je gledati da im se iz drugih ministarstava na ovaj način izruguju. Mi ćemo preživjeti, kao što smo i gore stvari preživjeli. Treba iz ovog poniženja nešto naučiti", rekla je za portal Radiosarajevo.ba direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine Šejla Šehabović.

Na linku OVDJE možete pogledati kako je ministrica Vlaisavljević podijelila budžetski novac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak