Koliko Sarajlije posjećuju psihologa: Koji su najčešći problemi?

Radiosarajevo.ba
Koliko Sarajlije posjećuju psihologa: Koji su najčešći problemi?

Način funkcioniranja šireg društvenog konteksta, duga historija postojanja problema, svakodnevni stres i frustracije ugrožavaju sigurnost i stabilnost većine ljudi.

Problemi svakodnevnice su raznovrsni, od bračne, partnerske, roditeljske problematike... stoga se ljudi sve češće odlučuju na razgovor s psihologom u nadi da će kroz razgovor odagnati svoje misli ili riješiti probleme.

Psiholog je osoba koja ne preporučuje, odnosno ne propisuje medicinske lijekove, već kroz razgovor s klijentom otkriva šta ga muči i daje adekvatne savjete.

Piše: Amina Bijelonja, Radiosarajevo.ba

Razgovarali smo s osobljem Kantonalne javne ustanove Porodično savjetovalište, koji su za portal Radiosarajevo.ba kazali da im se klijenti javljaju s različitim simptomima: panični napadi, socijalna anksioznost, separativna anksioznost, somatomorfni poremećaj, ponašajno-emocionalni poremećaj, psihotični poremećaj, poremećaj ishrane (bulimija), depresivno raspoloženje, impulsivnost, psihosomatske tegobe, ovisnost o kocki, stanja bespomoćnosti, neuspjeha i usamljenosti, nedostatak samopouzdanja i samopoštovanja, nedostatak asertivnosti i brojni drugi.

Bračni problemi

"Simptomatologija je povezana s problemima nastalim uslijed nemogućnosti uspostave funkcionalnih odnosa sa značajnim osobama, teškoće u procesu emocionalnog povezivanja, gubitka bliskih osoba, rane traumatizacije i emocionalnog zanemarivanja od roditelja, nezadovoljstva sobom i vlastitim načinom života, nedostatak roditeljskih kompetencija i izostanak autoriteta, nedefiniranih granica i pravila u porodičnom sistemu, neusklađenosti roditeljskih stilova, te mobinga - sve su to oblici koji se javljaju kod pacijenata.

Na nivou bračnog partnerstva uočena je povećana potreba korisnika za stručnom pomoći radi nezadovoljstva partnerskim odnosom s doživljajem emotivnog zanemarivanja i straha od odbacivanja, prevazilaženja bračnih konflikata, kriza koje su posljedica nerealnih očekivanja i zahtjeva u odnosu na ponašanja i uloge partnera", kazali su za naš portal iz KJU Porodično savjetovalište.

Povod dolaska mlađih bračnih partnera na tretman najčešće je bio nespremnost partnera za razdvajanje od roditelja i porodice porijekla, poteškoće u uspostavi granica naspram porodica porijekla, teškoće u uspostavi bliskosti i distance partnera i prilagođavanje na roditeljske uloge u okolnostima rođenja prvog djeteta u porodici.

Preporuke psihologa

Na preporuku profesionalaca iz Službi socijalne zaštite općina u Kantonu Sarajevo tretirani su supružnici kojima je omogućeno da uz pomoć savjetnika - terapeuta preispitaju ispravnost odluke o razvodu braka, da prevaziđu emocionalne aspekte separacije i nastave kontinuirano obavljati roditeljske uloge postizanjem dogovornog roditeljskog odnosa i kontinuiranog obavljanja roditeljske uloge.

"Tretmanom je korisnicima pružena pomoć s ciljem preispitivanja stavova i očekivanja u partnerskom odnosu, prevazilaženja dugogodišnjih problema u partnerskim relacijama, postizanja emotivne stabilnosti i kreiranja novih perspektiva i načina percipiranja života. Različiti odgojni stilovi, prezaštitnički odnos roditelja naspram djece, gubitak roditeljskih kompetencija doprinijeli su razvijanju niza emotivnih i ponašajnih problema kod najmlađih članova porodičnog sistema", ističu iz ove ustanove.

U prošloj godini proveden je postupak posredovanja prije pokretanja postupka za razvod s četiri bračna para. Tokom postupka supružnici su usaglasili mišljenja vezano za povjeru malodobne djece i postigli dogovor o dinamici i načinu održavanja neposrednih odnosa malodobne djece s roditeljem s kojim neće nastaviti živjeti, kao i prijedloge novčanog iznosa namijenjenog za mjesečno izdržavanje djece. 

Podaci iz tekuće godine

U proteklom periodu 2015. godine prezentirana i fokusirana problematika klijenata u Porodičnom savjetovalištu je tretirana kroz individualne, bračne, partnerske, roditeljske i porodične oblike savjetodavno-terapijskog rada.

I ove godine klijenti su imali simptome anksioznosti, paničnih napada, opsesivno-kompulsivnih poremećaja, depresivno raspoloženje, nedostatak samopouzdanja i stresa, navode iz ovog savjetovališta.

Tretmanom su bile obuhvaćene i osobe izložene mobingu, nezadovoljne vlastitim postignućima u području profesionalnog djelovanja. Nedostatak kapaciteta za postizanje promjene vlastitih životnih okolnosti u kontekstu nepovoljnih socioekonomskih prilika dovode osobe u stanje krize i potrebe za uključivanjem u savjetodavno-terapeutski proces.

Na nivou partnerstva uočena je povećana potreba klijenata za stručnom pomoći zbog nezadovoljstva partnerskim odnosom, nedostatka međusobnog razumijevanja partnera, teškoća nastalih zbog nedostatka kapaciteta partnera za adekvatnu preraspodjelu odgovornosti i obaveza, neadekvatne emocionalne povezanosti partnera i ostalo.

Roditeljstvo

Na nivou roditeljskih uloga tretirani su problemi nedostatka kapaciteta za postizanje funkcionalnog roditeljstva, roditeljske interakcije, konfliktne roditeljske komunikacije, nedostatka roditeljskih kompetencija, odsustva autoriteta roditelja i neusklađenosti roditeljskih stilova.

"Preporuke iz savjetovališta bile su da supružnici uz adekvatan tretman savjetnika - terapeuta preispitaju ispravnost odluke o razvodu braka, da prevaziđu emocionalne aspekte separacije i nastave kontinuirano obavljati roditeljske uloge postizanjem dogovornog kooperativnog roditeljskog odnosa i kontinuiranog obavljanja roditeljske uloge.

Tretmanom je klijentima pružena pomoć s ciljem preispitivanja stavova i očekivanja u partnerskom odnosu, prevazilaženja dugogodišnjih problema u partnerskim relacijama, postizanja emotivne stabilnosti i kreiranja novih perspektiva i načina percipiranja života".

Za kraj, psiholozi navode da su intervencije pružene porodicama u kojima je došlo do razvoda roditeljskog para pri čemu je izostala saradnja i dogovor o povjeri djece, zatim u nasiljem organiziranim porodičnim sistemima, te u situacijama kada je potencijalni korisnik usluga nositelj simptoma za čije je eventualno tretiranje neophodna konsultacija s centrima za mentalno zdravlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak