Koliko košta čista Miljacka bez smrada?

Radiosarajevo.ba
Koliko košta čista Miljacka bez smrada?

Svakog ljeta ponovno se postavlja pitanje zašto Miljacka smrdi i zašto izgleda kao „fekalni korektor“, te kako sve to popraviti.
 
Odgovor je uvijek isti, smatraju u organizaciji Ekotim, Miljacka se može urediti, ali zbog divlje gradnje i neodgovornog odnosa građana prema obalama rijeka, koje se koriste kao pogodno mjesto za odlaganje otpada, to košta mnogo, 870 miliona KM, prema najnovijim studijama.
 
Kroz Projekat „Čista rijeka Miljacka“, urađena je studija koja je prikazala kroz 274 projekta koje je aktivnosti potrebno preduzeti da bi se postiglo da rijeka Miljacka teče čista, ali uz to i ostale rijeke koje se nalaze u Kantonu Sarajevo i imaju uticaja na vodosnabdijevanje.
 
Jedan od problema na koji je organizacija Ekotim upozoravala i još uvijek to radi, je deponija otpada "Krupac". 
 
To je legalna deponija komunalnog preduzeća u Istočnom Sarajevu. Iako je legalna, i ovo preduzeće odlaže tu otpad posljednjih 16 godina, jer im je skupo da plaćaju odlaganje na sanitarnoj deponiji u Sarajevu, ustvari je obično smetljište. 
 
„Nema sistem za otplinjavanje, nema sistem sa sakupljanje procjednih voda, tako da prilikom kišnih dana, voda prolazi kroz deponiju i ispire teške metale i druge otrove u rijeku Željeznicu, a odakle bi svi ti otrovi mogli doći u podzemne vode odakle se, i građani 'Istočnog' i 'Zapadnog' Sarajeva snabdjevaju vodom“, smatraju u Ekotimu.
 
Naravno, za sanaciju ove deponije, nema sredstava. Međutim, ukoliko se ne sanira ovaj problem, te dođe do zagađenja podzemnih izvora vode teškim metalima, koji se ne mogu tek tako lako očistiti iz vode, građani oba Sarajeva morali bi kupovati vodu iz nekog drugog grada ili države. 
 
„Zvuči nevjerovatno da se u posljednjih pet godina nije iznašla mogućnost finansiranja rješavanja ovoga problema, kada se zna da kod Svjetske banke postoje planirana sredstva za rješavanje ovakvih problema. Možda je važno napomenuti i da je ovaj projekat analize i izrade planova šta bi se trebalo uraditi, do sada koštao preko 500.000 KM“, saopšteno je iz Ekotima.
 
Međutim, upozoravaju iz ove organizacije, ništa se ne može uraditi sve dok 48 posto gradske kanalizacije teče u Miljacku.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak