Koliko još posmrtnih ostataka skriva Drina? (FOTOREPORTAŽA)

Radiosarajevo.ba
Koliko još posmrtnih ostataka skriva Drina? (FOTOREPORTAŽA)

Višegrad 04.08.2010; foto: Velija Hasanbegović, radiosarajevo.ba

U procesu ekshumacija sa dna akumulacionog jezera kraj Višegrada koje napaja hidroelektranu Bajina Bašta, svakoga dana pronađe se nekoliko skeletnih ostataka Bošnjaka stradalih u proteklom ratu.

Akcija se vrši ubrzanim intenzitetom, s obzirom da je jezero presušilo zbog remonta hidroelektrane i ovakvo stanje će trajati do sredine septembra.

Na terenu se nalazi ekipa istražitelja Instituta za nestale osobe koja je pojačana timovima Civilne zaštite, KRO Rad i KJP Park  i Pokop iz Sarajeva, deminerima i jednim brojem volontera. Predsjednik Instituta za nestale osobe Amor Mašović upozorio je na to da su posmrtni ostaci posljednjih petnaestak godina ležali na dnu jezera, te ih je stoga veoma teško primijetiti, s obzirom da su se stopili sa muljevitim terenom i oštećeni su vlagom.

Ova akcija je veoma rizična s obzirom da istraživački timovi nailaze na neeksplodirane mine, a često se dešavaju i obrušavanja zemlje. Teren je pun zmija otrovnica, a okolinom se širi neugodan miris školjki koje su nakon povlačenja jezera ostale na suhom.

Naš suradnik Velija Hasanbegović svojom je kamerom zabilježio detalje ovog mučnog iskopavanja koje će otkriti nove detalje ratnih dejstava i etničkog čiščenja u okolici Višegrada. Pogledajte foto-galeriju

Poslušajte razgovor sa vođom tima Amorom Mašovićem

{audio}http://www.radiosarajevo.ba/images/media/mp3/amor%20masovic.mp3{/audio}

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak