Kolektivni sunet dječaka u Novom Pazaru

Radiosarajevo.ba

Oko 150 dječaka iz Novog Pazara učestvovalo je u manifestaciji "Kolektivni sunet", koja je održana je sinoć u Novom Pazaru, javlja agencija Anadolija.

U sklopu svečanosti, obavljen je sunnet, vjerski islamski obred obrezivanja dječaka.

Mališani, za ovu priliku obučeni u svečana odjela, sa svojim roditeljima tokom muzičkog dijela programa nestrpljivo su očekivali dodjelu bicikala koje im je poklonila jedna turska firma. Njen vlasnik, rodom iz Sandžaka, u izjavi agenciju Anadolija je rekao da im je čast i zadovoljstvo što su i na ovim prostrorima omogućili da kolektivni sunet bude tradicionalna manifestacija.

"Prošle godine smo omugićili za 125 dječaka sunet, ove godine smo planirali stotinjak, ali pošto se povećalo interesovanje roditelja, omogućili smo to za 150. Da je bilo hiljadu njih, našli bi načina da sponzorišemo. Taj broj ćemo ubuduće uvećati, jer je zaista lijepo vidjeti ovakvu svečanost i ovaj grad"

Slična manisteacija biće održana danas u Prijepolju, a u Novom Pazaru će za 15 mladih bračnih parova biti, po prvi put, organizovano i kolektivno vjenčanje, takođe u organizaciji turskog udruženja 'Prijatelji Sandžaka', javlja Anadolija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak