Kojović: Ekonomski je iracionalno podržati prijedlog budžeta

Radiosarajevo.ba
Kojović: Ekonomski je iracionalno podržati prijedlog budžeta

Danas na vandrednoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta na dnevnom redu se nalazi i Nacrt budžeta FBiH za iduću godinu, tim povodom predstavnik Naše stranke u Domu naroda Peđa Kojović je izjavio:

"Planirana otplata dugova u 2014. godini iznosi 885 miliona i 86 posto je veća od otplate dugova u 2012.godini. Na otplatu dugova u 2014. potrošićemo 52 posto planiranih, po meni nerealno visokih, prihoda. Ovaj procenat je 2011. godine iznosio 19 posto, 2012 godine je skočio na 32 posto, dok će u 2014. biti 52 posto. 40 posto svih rashoda u 2014. će činiti otplata kredita. Kada ovim neugodnim brojevima i trendovima koji iz njih proizlaze dodamo političke činjenice, kao što je činjenica da ova Vlada ne reflektuje parlamentarnu većinu, da je vlada unutar sebe duboko podijeljenja po stranačkoj pripadnosti i da je kao izraz svoje nemoći, da efektivno sprovodi jedinstvenu politiku premijer Nikšić zatražio da se Vladi izglasa nepovjerenje onda dobijete potpunu sliku o ozbiljnosti i složenosti situacije u kojoj se nalazimo. Potpuno je jasno da je teška ekonomska situacija sa kojom se Vlada premijera Nikšića pokušava nositi uzrokovana neodgovornim, lošim, katastrofalnim pa i kriminalnim potezima prethodnih vlada koje su ovaj entitet i zemlju vodile u pogrešnom smjeru, između ostalog i u ekonomskom smislu.

Zbog toga je teško shvatiti zašto vlada ovim nacrtom budžeta pokazuje namjeru da zadrži manje više isti kurs. Ukoliko ovaj nacrt ne doživi značajne promjene u oblastima javne potrošnje i stimulisanja malih i srednjih preduzeća biće ekonomski iracionalno podržati prijedlog budžeta."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak