Kofer Imre Nađa uručen ambasadi Mađarske

Radiosarajevo.ba
Kofer Imre Nađa uručen ambasadi Mađarske

Piše: Boro Kontić, za radiosarajevo.ba

Danas je ambasada republike Mađarske u Sarajevu preuzela kofer Imre Nađa (Imre Nagy), premijera ove zemlje 1956. godine. Te godine su sovjetske trupe ugušile oktobarski ustanak u Mađarskoj.

Imre Nađ je, nakon sovjetske intervencije oktobra 1956, našao azil u zgradi jugoslovenske ambasade.

Nakon što je posredstvom Vlade Jugoslavije postignut sporazum o prestanku azila Imre Nađa, uz obavezu mađarske strane da neće politički kriviti učesnike ustanka u Budimpešti, koji su se sklonili u jugoslovesku ambasadu on je predat vlastima u Budimpešti. Međutim iste večeri je odveden i na tajnom suđenju za kontrarevoluciju zajedno sa još tri generala osuđen na smrt i 16 juna 1958 pogubljen.

Azil Imre Nađa u ambasadi SFRJ u Budimpešti, podsjeća na aktuelan slučaj azila Juliana Assangea koji od avgusta živi u ambasadi Ekvadora u Londonu. Diplomatski običaj traženja azila u ambasadi strane zemlje, ozakonjen je Bečkom konvencijom 1961. godine. Poznat je slučaj mađarskog kardinala Józsefa Mindszentyja koji je, usljed istih razloga kao i Imre Nađ, azil našao u američkom veleposlanstvu u Budimpešti, gdje je živio 15 godina.     

Kofer Imre Nađa je proteklih 56 godina čuvan i sačuvan kao dio mađarske i ostavštine nekadašnjeg jugoslovenskog ambasadora Osmana Đikića. Sve ove godine pratio je put ambasadora Osmana Đikića i njegove supruge Vojke Đikić. Putovao je od Budimpešte do Alžira preko Helsinkija, Pariza i Sarajeva. Preživio je rat i opsadu Sarajeva.

Nakon današnjeg preuzimanja u ambasadi Mađarske u Sarajevu kofer Imre Nađa biće prebačen u Budimpeštu u muzej ovog mađarskog političara.



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak