Ko su istaknuti zaslužni umjetnici na 'platnoj listi' Kantona Sarajevo?

Radiosarajevo.ba
Ko su istaknuti zaslužni umjetnici na 'platnoj listi' Kantona Sarajevo?

Status istaknutog umjetnika u nekim se evropskim uređenjima dodjeljuje zaslužnim umjetnicima koji svoju profesionalnu djelatnost obavljaju samostalno. 

Na taj način, nadležne institucije vlasti priznaju njihov doprinos društvu i podmiruju njihove administrativne obaveze uplaćivanja staža i penzionog osiguranja. To su one obaveze koje zaposlenim osobama uplaćuju njihovi poslodavci.       

Jučer je iz Ministarstva za kulturu Kantona Sarajevo stigla obavijest da će u narednom periodu ovo tijelo uplaćivati penzijsko-invalidsko osiguranje samo onim zaslužnim umjetnicima koji su prijavili prihod niži od dvostrukog godišnjeg prosjeka neto plaće ostvarene u Kantonu Sarajevo. 

Prema podacima Sektora za statistiku KS-a, prosječna plaća za mjesec februar 2015. u ovom kantonu iznosi 1020 KM. To znači da svi umjetnici čiji prosječan mjesečni prihod prelazi 2040 KM imaju obavezu da od sada plaćaju sami obaveze za penzijsko-invalidsko osiguranje.  

Osim ovoga, dopuna Zakona o istaknutima samostalnim umjetnicima Kantona Sarajevo podrazumijeva i da će se od sada svi koji su na listi Zaslužnih umjetnika KS-a morati odazvati pozivu "poslodavca" da učestvuju u različitim manifestacijama. 

Kanton povukao crtu: Od sada penzijsko samo 'siromašnim' umjetnicima

Tako će, npr. Hari Varešanović, Fuad Backović Deen ili Mugdim Avdić Henda imati obavezu da nastupe na koncertima povodom Dana KS-a, Baščaršijskih noći ili Izbora sportiste KS-a.

Ko je na popisu 37 umjetnika koji uživaju status "istaknutih" na listi Kantona Sarajevo, pogledajte u ovoj tabeli.   


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak