Ko (ne) zaslužuje slaviti godišnjicu Olimpijade

Radiosarajevo.ba
Ko (ne) zaslužuje slaviti godišnjicu Olimpijade


Na današnji dan prije 28 godina naš grad je postao domaćin XIV Zimskih olimpijskih igara. Iz Saveza Hokeja na ledu Bosne i Hercegovine (SHLBiH) još su jednom podsjetili da sedamnaest godina od završetka rata u našoj zemlji olimpijski grad nema dvoranu za ledene sportove.

Proteklih godina klizači i hokejaši su bili smješteni pod balon na Zetri, koji se ove godine srušio.

"U balon se ne vraćamo. On je pukao, na sreću bez posljedica i ljudskih žrtava. A izgleda da je puklo i naše strpljenje i znajte da će se klizači i hokejaši ponovo vratiti u svoje dvorane i dovesti Vučka da ih gleda i ponvo se na njih veselo smije", kazao je Haris Muhić, predsjednik SHLBiH.

Rušenje balona i umiranje ledenih sportova u BiH

Iz Saveza su se osvrnuli na proslavu godišnjice Olimpijskih igara u Sarajevu.

"Neka se slavi. Slavite na radu, trudu i doprinosu drugih nekih ljudi i generacija koje su današnje slavlje omogućili, ali mi znamo da današnji beskrupulozni vlastodršci to nisu zaslužili i da obaveze koje su se dobrovoljno prihvatili ne obavljaju u duhu oživljavanja olimpijskoga duha već ovakvim pristupom rade na umiranju tog duha, sporta i ujedno mladosti Sarajeva", poručili su iz Saveza Hokeja na ledu BiH.

Podsjećamo da je za potrebe dvoranskih sportova za vrijeme Olimpijskih igara 1984. godine izgrađena sva potrebna infrastruktura, od kojih se posebno ističu dva sportska objekta.

Prvi je Olimpijska dvorana Zetra, kapaciteta je 12 000 sjedećih mjesta i predstavlja najveći objekt ove vrste u Bosni i Hercegovini. Za vrijeme Olimpijskih igara, ova se dvorana koristila za hokej na ledu, umjetničko klizanje, brzo klizanje, te ostale zimske sportove.

Drugi je Ledena dvorana u sklopu Sportsko rekreativnog centara Skenderija. Ova sportska dvorana veličine 3.226 metara kvadratnih ima mogućnost postavke stolica za 3.000 gledalaca. Uz dvoranu su izvedeni foajei i prateći sadržaji za sportiste, što pruža mogućnost organizovanja treninga, rekreacije i takmičenja.

Oba objekta su značajno oštećena tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Zetra je obnovljena, ali je postala dom nekih drugih sportova, dok Ledena dvorana još čeka na obnovu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak