Ko i zašto siječe stabla na Grbavici?

Radiosarajevo.ba
Ko i zašto siječe stabla na Grbavici?

Stanovnici sarajevskog naselja Grbavica posljednjih nekoliko dana su u neznanju šta se dešava sa stablima koja su im godinama pružala hlad i bojila u zeleno sivilo gradskog betona.

Od mosta Suade Dilberović do skretanja za Vraca sijeku se stabla. Ako mislite čekati trolejbus na stanici kod bivšeg „Misa“ bolje potražite hlad u sjeni obližnje zgrade jer drveća više nema.

Da bi dobio odgovore na pitanje ko sječe drveće i zašto, portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je prvo JKP Park u kojem su nam rekli da nemaju ništa s ovom sječom, te su nas uputili na Kantonalnu direkciju za ceste.

U Direkciji su nam dali sljedeće objašnjenje: „U sklopu radova na izgradnji južne longitidunale, stabla koja su u pojasu saobraćajnice pješačkih staza se sijeku, s tim da smo mi dobili građevinsku dozvolu i saglasnost za sječu od same općine. Zadržat ćemo ona stabla koja uđu do pola metra u pješačku stazu i možda im okresati neke grane. Mi smo uslovljeni od općine za nove nasade i za jedno odsječeno stablo idu dvije sadnice. Raspored stabala će poslje izgradenje napraviti sa JKP Park.“

Na naše pitanje šta će se desiti s posječenim stablima (cijene znaju premašiti i hiljadu KM...op.a.), nismo dobili konkretan odgovor. Rečeno nam je "oborena stabla će se odvući", ali nije istaknuto gdje, niti šta će biti s njima.


Iz Kantonalne direkcije za ceste su poručili i da je u pitanju izgradnja ceste s četiri trake i da je izvođač jedna građevinska firma iz Mostara.

„To će biti cesta sa četiri trake. Kad se bude radilo rasađivanje mi ćemo odrediti mjesto, lokacije i koja vrsta drveća će biti zasađena i nastojat ćemo da se to iskoristi na Grbavici.

Pripremne radove izvodi HP Investing Mostar. U ugovoru stoji da radovi moraju biti gotovi za godinu dana i tu je i izmještanje kompletne infrastrukture. Postojeće instalacije će izmještati Elektrodistribucija, Sarajevogas i Vodovod i kanalizacija.“

Iz Kantonalne direkcije tvrde da će jedna zgrada na Grbavici morati biti srušena. „Ovo je prva faza realizacije od mosta Suade Dilberović do skretanja za Vraca. Dalje se ide u pravcu četvrte transverzale, prema Hrasnom brdu. Na lokalitetu veze sa longitudinalom u Grbavičkoj ulici imamo jednu zgradu za srušiti. Gradit će se nova zgrada, a građani su se izjasnili da bi željeli živjeti u njoj.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak