Klub Sloga u ratnom Sarajevu: Disko i can-can u inat granatama (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Klub Sloga u ratnom Sarajevu: Disko i can-can u inat granatama (VIDEO)

Iako pod opsadom i svakodnevnim granatama, u ratnom Sarajevu bujao je život i nastojanje žitelja da svakodnevicu učine podnošljivom koliko se da. 

Ples je za mnoge bio razlog da se pješice upute s kraja na kraj grada. Umjetnica Alma Telibećirević tada je bila tinejdžerka, a. kako kaže, zbog plesne škole "Step by Step" pješačila je s Alipašinog do centra grada. 

Iz tog perioda datira i snimka zabilježena VHS kamerom: U klubu Sloga članice plesnog kluba Step by Step izvode francuski ples can-can.

"Najprije smo vježbale u Domu mladih, a kada je ova dvorana izgorjela, preselile smo se u Slogu. Svakih mjesec dana upriličile bismo besplatni nastup za publiku, a htjele smo i češće, ali nismo imale agregat", prisjeća se u razgovoru za Radiosarajevo.ba Alma Telibećirević. 

"Za ovu tačku same smo šile kostime i ukrase. Podvezice koje su obavezan dio kostima za can-can pravile smo od starog novogodišnjeg nakita. Htjele smo da, što je moguće više, sve podsjeća na Pariz", kaže naša sugovornica. 

Pitamo je koliko joj je ples značio u to vrijeme. 

"Ples mi je bio najvažnija stvar, a prije rata sam maštala da se jednog dana plesom i profesionalno bavim. A onda kada su krenuli protesti i snajperska pucnjava ispred Holiday Inna, prvo na što sam pomislila je - kako ću sada ići na ples. Bila sam tada sedmi razred". 

 
Na ovom snimku vidi se i legenda sarajevske fotografije Milomir Kovačević Strašni, koji je svojim Nikonom bilježio radost i uživanje u pokretu. 

"Bilo nam je važno, kreirale smo neki smisao i u tome smo bile veoma iskrene. Osjećale smo se bitnima. Plesale smo i disko plesove s Vedadom Toskićem, a mlađe polaznice učili bismo charleston", priča nam Alma Telibećerević. 

Nakon rata, djevojke su se okrenule svojim fakultetskim obavezama, ali uspomena na ove dane ostala je da živi na snimcima koje je naša sugovornica sačuvala. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak