Klinika Švarcvald – njemačka serija koju pamtimo (FOTO+VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Klinika Švarcvald – njemačka serija koju pamtimo (FOTO+VIDEO)

Klinika Švarcvald (Die Schwarzwaldklinik) je bila njemačka dramska televizijska serija sa “medicinskom” tematikom koja je producirana i snimljena u tadašnjoj Zapadnoj Njemačkoj. Serija je snimana između 1984. i 1988. godine, a emitovana je od oktobra 1985. do marta 1989. na nemačkom ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen) televizijskom kanalu.

Tekst u rubrici Šta drugi pišu preuzimamo s portala Nostalgicno.com.

Serija prati svakodnevni život u maloj izmišljenoj bolnici smještenoj u njemačkoj regiji Švarcvald, kao i živote članova porodice Brinkman, doktora koji rade u bolnici.

Ubrzo nakon početka emitovanja, Klinika Švarcvald je postala vrlo popularna, dosegnuvši publiku od preko 20 miliona gledalaca. I nakon skoro 25 godina od prvog emitovanja, ona je još uvijek visoko cijenjena u Njemačkoj, a publika ju je s uživanjem gledala i na ovim našim prostorima. Serija je re-emitovana nekoliko puta nakon premijere iz 1985. godine, a na osnovu nje su snimljena i dva televizijska filma i to 20 godina nakon što je emitovana prva epizoda serije.

Nastanak Klinike Švarcvald je bio inspirisan popularnom čehoslovačkom dramskom serijom Bolnica na kraju grada koja se u periodu od 1977. do 1981. prikazivala u tadašnjoj Istočnoj Njemačkoj, ali i Zapadnoj Njemačkoj.

Glavni glumac Klausjirgen Vusov je ipak u svojim intervjuima često isticao kako je glavni uticaj na kreiranje serije imala američka televizijska drama Opšta bolnica.

Mjesto na kome se je snimala serija bila je stvarna Klinika Gloterbad koja se nalazila u gradu Glotertalu koji se i nalazi u području Švarcvalda. U stvari, samo su se vanjske scene snimale u okruženju ove klinike, a one unutar klinike su snimane u hamburškom studiju

Zanimljivo je da su producenti godinama pokušavali da najgledanije televizijske mreže u Zapadnoj Njemačkoj pridobiju za snimanje serije sa ovakvom tematikom, ali bez uspjeha. Na kraju su ipak pronađeni partneri odnosno dvije tv kuće – njemačka ZDF i austrijska ORF. Klinika Švarcvald se emitovala u 38 zemalja uključujući i tadašnju Jugoslaviju. Njemačke novine su je proglasile najboljom dramskom televizijskom serijom svih vremena.

Prisjetimo se i imena nekih glavnih glumaca kao i likova čije su uloge tumačili.

Klausjirgen Vusov kao prof. dr. Klaus Brinkman. Rođen je 1929., a bio je njemački pozorišni i filmski glumac. Široj publici je postao poznat tek nakon ove uloge odnosno 70 epizoda Klinike Švarcvald u kojima se pojavljivao. Zanimljivo je da je porodična kuća Brinkmanovih iz serije u stvari lokalni muzej istorije. Ženio se 4 puta i imao je 4 dece. Preminuo je 2007. nakon duge i teške bolesti u bolnici Ridersdorf kod Berlina.

Saša Hen kao dr. Udo Brinkman, sin Klausa Brinkmana. Rođen je 1954., njemački je glumac koji se pojavio i u mnogim filmovima, tv serijama, modernim pozorišnim predstavama, te kao sinhronizovani glas za neke svjetske kino filmove emitovane za njemačka govorna područja (npr. Šrek). U mnogome je doprineo popularnosti Klinike Švarcvald kao član prvobitne glumačke postave. I danas je aktivan kao glumac uglavnom u njemačkim tv serijama.

Gabi Dom kao med. sestra Krista Brinkman, supruga prof. dr. Klaus Brinkmana. Austrijska glumica, rođena 1943.; slično kao i njen životni partner iz serije i za nju je ova uloga postala prekretnica u smislu prepoznatljivosti kod publike. Glumila je i u nekim detektivskim serijama (Starac, Derek, Slučaj za dvoje), a ukupno u 50-tak televizijskih serija u Nemačkoj i Austriji. Iz prvog braka ima sina, odnosno i dvoje unučadi. Trenutno živi sa režiserom Peterom Dojčem u Minhenu.

Barbara Vusov kao Elke vjerenica dr. Ude Brinkmana. Rođena je 1961., njemačka je glumica, a u stvarnom životu i kćerka pokojnog Klausjirgena Vusova. Uloga u seriji joj je bila prva važnija u karijeri. Od 1990. je udata za Alberta Fortela sa kojim ima troje dece. Direktno i indirektno je uključena i mnoge humanitarne projekte – SOS dečija sela (Mađarska), organizacija Doktori bez granica, akciji Umetnici pomažu umetnike i sl. Aktivna je kao tv i filmska glumica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak