KJKP Rad štedi so za posipanje

Radiosarajevo.ba
KJKP Rad štedi so za posipanje

Zimska služba preduzeća "Rad" u ovom trenutku malo štedi so za posipanje, jer nemamo neke velike količine, kazao je Agenciji Fena glasnogovornik KJKP "Rad" Ahmed Đipa:
„Soli je manje, ali saobraćaj se može odvijati na svim saobraćajnicama prvog i drugog prioriteta, pod uslovom korištenja zimske opreme. Bez obzira na so ulice su prohodne, ima zastoja u padinskim dijelovima grada, zato što se ne koriste zimske gume i lanci, ali saobraćaj se može odvijati“

 „Naime, očekujemo dolazak 5.000 tona soli. To zakašnjenje može se objasniti time što je prilikom nabavke industrijske soli postupak takav na tenderu da firma koja se žali može da odgodi mjesec, dva, tri postupak nabavke, i zbog toga je došlo do kašnjenja.

Takve su pravne procedure da ako se neka firma žali jednostavno može da se prolongira postupak nabavke, odnosno rok nabavke može i više mjeseci da se odgodi. Glavni razlog su te procedure u tenderima, jer Zakon o javnim nabavkama je takav da tu dolazi do komplikacija i produženja rokova.“

Preduzeće "Rad" je, po njegovim riječima, još u aprilu pokrenulo postupak nabavke 5.000 tona soli, ali zbog prigovora i žalbi pojedinih firmi koje nisu dobile taj posao nabavke, malo se kasni s isporukom soli. 

“Na tenderu je sve u redu, međutim, firme koje su se žalile ne nude odgovarajuću so koju mi tražimo. One nude so čiji promjer zrna je mnogo sitniji, znači ispod 0,4 milimetra što bi dovelo do kvarova na mehanizaciji Zimske službe preduzeća "Rad". I zbog toga su oni odbijeni.

Mi smo na tenderu tražili da najveći postotak budu zrna veličine 0,4 do 2 milimetra i od 2 do 4 milimetra. Mi smo odabrali najboljeg ponuđača, ali zbog tih žalbi i prigovora so će kasniti“, kazao je Đipa i dodao da, bez obzira na to, preduzeće radi s velikim brojem vozila i vrši se razgrtanje snijega.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak