Kinoteci BiH dodijeljeno 10 hiljada KM

Radiosarajevo.ba
Kinoteci BiH dodijeljeno 10 hiljada KM

Načelnik  sarajevske Općine Centar Dževad Bećirević danas je Javnoj ustanovi Kinoteka Bosne i Hercegovine uručio 10.000 KM.

Činjenica da su institucije kao što je Zemaljski muzej i Kinoteka BiH prepuštene same sebi, razlog je ove novčane pomoći, poručuju iz Općine Centar.

Današnjom posjetom želljeli su skrenuti pažnju i drugim institucijama koje su u mogućnosti da pomognu ''podizanje'' kulture, izjavio je Bećirović.

Direktorica Javne ustanove Kinoteka Bosne i Hercegovine Devleta Filipović podsjetila je i na raniju saradnju s predstavnicima Općine Centar te naglasila da će novčana podrška pomoći pri rješavanju dijela problema koje ima ova institucija.

Precizirala je da će platiti dio stanarine za prostor gdje je spremljena arhivska zbirka te ostatak iskoristiti za sanaciju određenih dijelova te ostalih režijskih troškova.

U sastavu Javne ustanove Kinoteka BiH sa sjedištem u Sarajevu su arhivski, istraživački i prikazivački odjel. U  arhivu Kinoteke BiH se štite i čuvaju filmski materijali i filmska građa od historijskog, umjetničkog, kulturnog, obrazovno-odgojnog i naučnog značaja. To su igrani, dokumentarni, kratki-igrani i animirani filmovi koji sačinjavaju bh. nacionalnu zbirku i značajan fond inozemnog filma.

Uposlenici ove ustanove istražuju, prikupljaju, arhivistički obrađuju, štite i čuvaju ovo filmsko blago.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak