KCUS: Otvoren terapijski odjel i prostor za PET/CT

Radiosarajevo.ba

Novi terapijski odjel Klinike za nuklearnu medicinu i prostor za PET/CT procedure otvoreni su danas u okviru Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS).

Većina PET/CT pretraga radi se kod onkoloških bolesnika, a sve više se primjenjuje i u neurologiji (otkrivanje ranih stadija Alzheimerove bolesti, epilepisija....) i kardiološkoj dijagnostici.

Pretraga PET/CT posebno je korisna za procjenu uznapredovalosti bolesti, detekciju lokalnih recidiva i udaljenih metastaza, procjenu učinka provedene terapije, lokalizaciju primarnog tumora...

Koordinatorica Tima za implementaciju PET/CT metode Sandra Vegar - Zubović istakla je prednosti tog aparata prvenstveno za pacijente koji su zbog te vrste pretrage dosad išli u inozemstvo.

''Najveći broj će biti onkoloških pacijenata koji su dosad išli u susjedne zemlje gdje su cijene ove metode različite. Sami su plaćali ili su njihovi matični zavodi morali refundirali troškove'', kaže Vegar - Zubović.

Generalni direktor KCUS-a Damir Aganović ističe da je PET/CT jedan od najmodernijih dijagnostičkih aparata, a medicinsko osoblje KCUS-a je educirano za rad u toj oblasti.  

Terapijski odjel kapaciteta je osam kreveta, a namijenjen je za teške pacijente za koje nije dovoljan ambulantni, nego trebaju i hospitalni tretman (najčešće karcinomi štitne žlijezde).

Novi terapijski odjel Klinike za nuklearnu medicinu i prostor za  PET/CT procedure smješten je na četvrtom spratu Centralnog medicinskog bloka KCUS-a. Vrijednost PET/CT aparata je oko šest miliona KM, a opremanje prostora 3,5 miliona KM. Tretman liječenja uz korištenje ove metode finansirat će Zavod zdravstvenog osiguranja, a zavisno od bolesti i Federalni fond solidarnosti, javlja Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak