Kažnjeni zbog uklanjanja nepropisno postavljenih plakata

Radiosarajevo.ba
Kažnjeni zbog uklanjanja nepropisno postavljenih plakata


Opštinski sud u Sarajevu je Leilu Šeper i Darjana Bilića, aktiviste udruženja Akcija građanaproglasio krivima za remećenje javnog reda i mira.

Izrečen im je ukor i naloženo plaćanje sudskih troškova jer su 29. septembra 2012. godine na Vilsonovom šetalištu neovlašteno uklanjali nepropisno postavljene predizborne plakate političkih stranaka, između ostalih i stranke demokratke akcije (SDA) na kojima se nalazio Koldžo Nedžad tadašnji (i sadašnji) načelnik opštine Novo Sarajevo.

Prekršajnu je prijavu podnio Nedžad Koldžo, na čiju inicijativu je policija legitimisala aktiviste udruženja Akcija građana. Nedugo potom podnesena je i prekršajna prijava. 

"Neovisno od toga da li su oglasi bili istaknuti u skladu sa propisima ili ne, okrivljeni nisu smjeli iste uklanjati, jer nisu imali ovlaštenje za njihovo uklanjanje. Okrivljeni su svakako imali pravo da navedeni događaj prijave nadležnim organima koji bi preduzeli odgovarajuće zakonske mjere, a ne da vrše uklanjanje istih", navodi se u zvaničnoj presudi.

S druge strane, iz udruženja Akcija građana ističu kako ne žele gledati grad ''kontaminiran predizbornim plakatima na najrazličitijim mjestima'', te da su pri tome njihovi  ''vapaji upućeni nadležnim inspekcijama ostaju samo dobra uvertira za čir na želucu''.

''Upućujemo i pitanje političkim stranama: Da li zaista mislite da neko glasa za vas samo zato što ste isplakatirali sve što se može? Drvo, banderu, građevinsku ogradu, kantu za smeće... Iskreno da vam kažemo, zlo nam je od vas!

Mi nećemo odustati i poručujemo da imamo i mi pravo na grad i javni prostor. Smatramo da je vrijeme da se počnemo boriti za ono što nam pripada jer ulice naših gradova i jesu naše ulice'', poručili su aktivisti iz Udruženja Akcija Građana putem svoje web stranice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak