Kazne za nedolično ponašanje zastupnika

Radiosarajevo.ba
Kazne za nedolično ponašanje zastupnika


Nedolično ponašanje zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo tokom sjednica ubuduće bi moglo biti sankcionisano, piše Dnevni avaz.

Posljednjih godina svjedoci smo čestih situacija u kojima određen broj zasupnika za vrijeme sjednice šetaju po sali, dobacuju kolegama, jedu ili piju, telefoniraju, dopisuju se na socijalnim mrežama na internetu.

Neprimjereno ponašanje u očima građana Kantona Sarajevo odaje sliku neozbiljnosti zastupnika.

Prema odluci Kolegija Skupštine, koji čine predsjednici stranačkih klubova, formirano je Etičko vijeće. Vijeće, koje broji sedam članova, će brinuti o poštivanju i provedbi Etičkog kodeksa Skupštine koji definira osnovne etičke i principe ponašanja.

"Ubuduće će Etičko vijeće moći, prema Kodeksu koji je davno usvojen, sankcionirati poslanike koji se ne ponašaju u skladu s propisanim normama, od ponašanja, komuniciranja, gestikulacija... To ne znači da ćemo imati mirnije sjednice, jer ne možemo vaspitavati ljude u stare dane, ali u svakom slučaju, postojat će način za sankcioniranje", rekla je za Dnevni avaz predsjedavajuća Mirjana Malić.

Kako navodi ovaj list, za povrede Etičkog kodeksa zastupnicima mogu biti izrečene korektivne mjere i to kao pismena opomena i novčana kazna. Postoji i treći način kažnjavanja, a to javna opomena s objavom u novinama, televiziji, radiju ili na internetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak