Katolički školski centar - otvoren za svu djecu

Radiosarajevo.ba
Katolički školski centar - otvoren za svu djecu


„21. 11. 1994. – Danas je prvi put zvono zazvonilo za učenike Katoličkog školskog centra... Nastava se odgađa za tjedan dana zbog prekomjernog granatiranja“.

Tako piše u ljetopisu Katoličkog školskog centra u Sarajevu, koji je nastao u teškim ratnim vremenima, kada su odjeci granata bili jači od školskog zvona. Upravo tada Vrhbosanska nadbiskupija osniva Katolički školski centar Sv. Josip – multietničku i multikonfesionalnu školu za Europu.

Škola otvorena u ratu

Danas je KŠC Sv. Josippunoljetna, slavi svoj osamnaesti rođendan, uz sjećanje na ratno i poratno preživljavanje, ali i uz ponos na školovanje i odgoj djece kako iz Sarajeva tako i iz drugih gradova BiH.

Posjetili smo Opću realnu gimnaziju i Srednju medicinsku školu, koje, uz osnovnu školu, djeluju u okviru Centra. Tišina na hodnicima u vrijeme nastave, uredne prostorije, osmijeh na licu dežurne učenice, ljubaznost.

Otvorena za svu djecu

O radu škole, uspjesima i izazovima, te samoj godišnjici, razgovarali smo sa ravnataljem KŠC-a velečasnim Ivicom Mršom.

„Prije 3 godine smo slavili 15 godina postojanja, 15 ili 18 godina je jako malo, ali u Bosni godina može biti poput vijeka, pogotovo jer je KŠC otvoren u ratu, u to vrijeme da neko otvara školu graniči sa ludošću“ govori na početku našeg razgovora vlč. Mršo.

Ističe da je škola otvorena za svu djecu, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, iako nosi predznak katolički.

„KŠC je uspio spojiti ono što se ne uspjeva spojiti u drugim školama. Nacionalni momenat je jako važan, a to ne smije biti prepreka da se dobije kvalitetno obrazovanje. Životna načela i principi trebaju biti vodilje za sve ljude, kao što je tolerancija, dijalog, međusobno poštovanje, ali naši političari to koriste kao žvakaću gumu, razvlače prema potrebi, posebice kada dođu iz Europe ili Amerike, bez stvarnog života“, kaže velečasni Mršo.

Sempre magis – Uvijek više

Program obrazovanja u ovoj školi je drugačiji nego u ostalim školama u Kantonu Sarajevo. Sukladno Zakonu, dopuštena je jedna trećina specifičnosti u programu, što je KŠC iskoristio i napravio vlastiti plan i program. Tri su područja obrazovanja: jezici, klasika i informatičke znanosti. Djeca od prvog razreda osnovne škole uče engleski jezik, a od petog razreda biraju još jedan strani jezik, francuski ili njemački. Klasika podrazumijeva opće znanje iz povijesti, geografije, latinskog ili grčkog jezika.

Pored bogatog programa, lijepo uređeno dvorište i prostorije, nova oprema, visokoobrazovani kadar, obilježja su Katoličkog školskog centra, ali ova škola je najviše ponosna na svoje đake.

„Puno smo napredovali, imamo sve što bi trebala imati jedna škola za Europu, što mi i jesmo, ali naš moto je Sempre magis, što znači uvijek više. Itekako imamo prostora da učinimo mnogo više na području odgoja i obrazovanja “ govori vlč. Mršo, te dodaje da se KŠC najviše ponosi svojim đacima.


Internat za djecu iz drugih gradova

U sklopu Katoličke crkve u BiH djeluje sedam ovakvih centara, a svaki ima barem dvije škole. Pored Sarajeva, školski centri djeluju u Bihaću, Banjoj Luci, Travniku, Zenici, Žepču i Tuzli.

Đački dom ili internat Sv. Josip je nastao kao potreba da se djeci iz malih sredina pruži kvalitetno obrazovanje. Osnovna i glavna zadaća i svrha internata jeste dobar ljudski i kršćanski odgoj, ističe Mršo. Internat je osnovan 1997., kada je primao samo 32 učenika, a danas može primiti stotinu.

Internat se sastoji od dva dijela, muškog i ženskog. Za učenike koji su smješteni u Internatu postoji određeni dnevni red koji obuhvaća obaveze jutarnje i večernje molitve, zajedničke obroke, vrijeme za učenje i slobodno vrijeme. Od učenika koji su u internatu se očekuje da budu primjer drugim učenicima, kako u učenju, tako i u vladanju. Uslov za ostanak u internatu na kraju školske godine traži da svaki učenik mora imati najmanje vrlodobar uspjeh u školi i primjerno vladanje.

Prije 3 godine, kada je obilježeno petnaest godina postojanja KŠC-a, predstavljena je monografija Katoličkog školskog centra. Ta godišnjica je obilježena svečano, sa velikom proslavom. Nešto skromnije će se obilježiti punoljetstvo Katoličkog školskog centra, i to večeras u 18:00, susretom maturanata i bivših učenika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak