Kata Martić: 'Oni znaju da prihvataju, a znamo li mi?'

Radiosarajevo.ba
Kata Martić: 'Oni znaju da prihvataju, a znamo li mi?'


„Moj film govori o tome kako djeca sa posebnim potrebama nisu prihvaćena u društvu. Moramo znati da toj djeci treba samo mali znak pažnje, poljubac i zagrljaj.“

Izjavila je ovo za Manjine.ba Kata Martić, učenica Osnovne škole „Ivan Mažuranić“ iz Posušja, koja je za svoj film ”Oni znaju” dobila specijalnu nagradu žirija na prvom dječjem festivalu jednominutnog filma pod nazivom Imate minut? 

Na pitanje koliko pažnje nastavnici posvećuju učenju i odgoju o ponašanju prema drugačijoj djeci, Kata kaže da nastavnici govore o toleranciji, ali se nažalost mnoga djeca ne pridržavaju toga.

„Nažalost druga djeca samo prođu pored takve djece i doživljavaju ih drugačije, to nije dobro“, smatra Kata Martić i kaže da se nije nadala nagradi i da je posebno sretna što je osvojila specijalnu nagradu žirija.

Na kraju filma Kata poručuje: “Oni znaju da prihvaćaju, a znamo li mi?” Zapitajmo se!

Kata Martić sa direktorom skole u Posušju 

Podsjećamo, djeca iz 11 bh općina radila su  jednominutne filmove putem kojih su iskazali svoja mišljenja, stavove, ideje ili digli glas o svojim i problemima svojih vršnjaka.

Radionice su organizovane u okviru UNICEF-ovog  programa Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece (SPIS) . Cilj je približiti koncept socijalne inkluzije djeci i omogućiti im da i na ovaj način izraze svoje stavove, potrebe, želje i razmišljanja.

Filmovi će biti iskorišteni i kao sredstvo lobiranja za nalaženje rješenja, sa predstavnicima vlasti u lokalnim zajednicama.

Detaljnije o festivalu Jednominutnog filma čitajte ovdje.

Pogledajte film “Oni znaju..” autorice Kate Martić




Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak