Kaplan i Mašić o 'smrti muzeja'

Radiosarajevo.ba
Kaplan i Mašić o 'smrti muzeja'

Iako je u pravnom smislu država osnivač svih sedam institucija kulture (Zemaljski muzej, Umjetnička galerija, Historijski muzej, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti, Kinoteka BiH, Nacionalna Univerzitetska biblioteka i Biblioteka za slijepa i slabovidna lica) one se teritorijalno nalaze na području Federacije i konkretnije, u Kantonu Sarajevo.

Resorno ministarstvo koje je direktno odgovorno za rad ovih sedam institucija je Ministarstvo za civilne poslove sa Sredojem Novićem (SNSD) na čelu. Kako novo Vijeće Ministara u BiH nije formirano još od izbora koji su se održali u oktobru 2010., tako i ovo ministarstvo djeluje u tehničkom mandatu, bez formalne odgovornosti prema biračima.

Ovih sedam institucija kulture, kao svojevrsni simbol kulturnog kontinuiteta i tradicije države, odavno su 'trn u oku' svima kojima državnost BiH baš i ne spada u političke prioritete. 

U beskrajnim političkim igrama, najviše ispaštaju institucije, koji u konstantnoj besparici nemaju osnovne uvjete za egzistenciju, a kamoli prostora za dugoročnije poslovne projekte i razvoj.

Salmir Kaplan (SDA), federalni ministar kulture i sporta, pojasnio je šta je federalna Vlada pokušala uraditi za ove institucije.

"Federalna Vlada, koja 'teritorijalno' pokriva ovih sedam institucija, do sada je u nekoliko navrata upućivala jednokratne pomoći ovim institucijama. Prije par mjeseci na sjednici Vlade FBiH delegirao sam tačku pod nazivom Imenovanje privremenog UO u Umjetničkoj galeriji BiH i predložio 5 konkretnih imena za članove UO. Na prijedlog premijera ta je tačka povučena uz obrazloženje da ne treba rješavati svaku instituciju zasebno, nego da treba iznaći jednoobrazno rješenje za svih sedam s čim sam se složio. Formirana je radna grupa na čelu sa  Ramizom Mehakovićem, direktorom Kabineta premijera sa zaduženjem da Vladi predloži rješenje. Prijedlog još nije došao do Vlade.", rekao je Kaplan za radiosarajevo.ba.

Bez donacija od Vijeća ministara
"Svih sedam institucija u ovoj je godini sa federalnog nivoa dobilo oko 550.000 KM sto je značajno povećanje u odnosu na posljednjih pet godina. Od toga je Zemaljski muzej dobio oko 200.000 KM. Za ovu godinu to je bio naš maksimum, a problem je u izostanku donacija od Vijeća ministara. Izuzetno nam je žao što naši maksimalni napori nisu bili dovoljni da Zemaljski muzej "preživi". Onog momenta kad se formira državna vlast inicirat ćemo razgovore (već sam ih tražio od ministra civilnih poslova ali bezuspješno) za iznalaženje sistemskog rješenja ovog problema.", dodao je ministar kulture i sporta FBiH.

Damir Mašić (SDP), ministar obrazovanja i nauke FBiH je  najavio da će na današnjoj sjednici Vlade (na kojoj je na dnevnom redu diskusija o budžetu za 2012), po vanrednom postupku ponovo zatražiti iznalaženje prelaznog rješenja za institucije kulture i njihove probleme.

"Prije dva mjeseca, kada je bio aktuelan problem Umjetničke galerije, nismo željeli parcijalno rješavati samo taj slučaj, već smo naložili ministru kulture da uspostavi prijedlog prelaznog rješenja za svih sedam institucija. Mi se slažemo da treba pomoći tim institucijama, ali ne bi bilo u redu ni sa pravnog stanovišta da ih Federacija 'prisvoji'. U određenom smislu,  to bi bilo najjednostavnije rješenje, no to bi onda bila i simbolična potvrda nestajanja države Bosne i Hercegovine. Zato je jedino što možemo uraditi tražiti prijelazna rješenja i dalje pregovarati", rekao je Mašić za radiosarajevo.ba     

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak