Kantonalno Ministarstvo okoliša protiv izgradnje spalionice

Radiosarajevo.ba
Kantonalno Ministarstvo okoliša protiv izgradnje spalionice

Nakon što su predstavnici M.Z. Stup prošlog mjeseca pokrenuli peticiju kojom traže obustavljanje planova za izgradnju spalionice u blizini njihovih kuća, ovo pitanje je iznešeno na višim nivoima vlasti. 

O ovome se razmatralo na Općinskom vijeću Ilidža i u Skupštini Kantona Sarajevo, te je sa ovih nivoa vlasti ukazano na potencijalnu opasnost po okoliš, ukoliko bi se ovakav objekat izgradio na Stupu. 

Podsjetimo, početkom septembra Federalno ministarstvo okoliša zakazalo je javnu raspravu o inicijativi firme Grizelj da se na njihovom posjedu u naselju Stup izgradi spalionica animalnog, medicinskog i kompozitnog otpada, uz tvrdnju da je prijekat ocijenjen kao bezbijedan za okolinu. Ekolozi su izrazli svoju zabrinutost, javna rasprava je prekinuta, nakon čega je uslijedila peticija građana. 

U međuvremenu je Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo uputilo je svoj stav Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, u kojem ističu da nema osnove da se investitoru u ovom projektu izda okolišna dozvola. 

Kantonalno ministarstvo upozorava da se Spalionica namjerava izgraditi na prostoru koji je označen kao 'poslovna zona' u kojoj nije moguće obavljati djelatnosti koje ugržavaju prirodnu sredinu i okoliš. 

U pismu koje je kantonalno Ministarstvo okoliša uputilo Federalnom, napominje se i da je i Općinsko Vijeće Ilidža izrazilo neslaganje s projektom izgradnje  

 



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak