Kanton Sarajevo: Manjine i ostali dobivaju Klub

Radiosarajevo.ba
Kanton Sarajevo: Manjine i ostali dobivaju Klub

Vlada Kantona Sarajevo je, nakon posljednje sjednice održane jučer, podnijela predsjedavajućoj Skupštine Kantona Sarajevo Amandmane XLIII do XLIX na Ustav Kantona Sarajevo. 

Predloženim Amandmanima, ukoliko budu usvojeni dvotrećinskom većinom zastupnika, u Skupštini KS formirat će se, pored klubova konstituirajućih naroda u BiH, i Klub ostalih, uz uvjet da postoji najmanje jedan poslanik koji se izjašnjava kao ostali, odnosno kao pripadnik nacionalne manjine. 

Takođe, skupštinsko rukovodstvo bit će prošireno za još jednog člana koji se izjašnjava kao pripadnik nacionalne manjine ili ostalih u Kantonu Sarajevo. 

Utvrđen je i prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti KS kojim se vrši usklađivanje sa Zakonom o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, a koji je stupio na snagu 3. januara 2013. godine. 

Donesena Uredba o uvjetima za proizvodnju

Navedene izmjene omogućuju Kantonu da, u dogovoru sa sindikatom i na način utvrđen u članu 5. Federalnog zakona, utvrdi osnovicu prema finansijskim mogućnostima Kantona i to tako da se visina osnovice za obračun plaća utvrđuje na osnovu najniže neto satnice dogovorene sa sindikatom koja se množi s fondom radnih sati u mjesecu. 

Vlada je donijela Uredbu o uvjetima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije kojom se uređuje proizvodnja, isporuka i korištenje toplotne energije za potrebe grijanja, klimatizacije, ventilacije, uvjeti za priključenje građavine, ugovorni uvjeti, obaveze i odgovornosti davaoca i korisnika usluga, postupci neovlaštenog korištenja toplotne energije, uvjeti za primjenu postupka prekida isporuke ili obustave isporuke toplotne energije kao i postupci utvrđivanja naknade štete. 

Kako je naglašeno u Ministarstvu prostornog uređenje i zaštite okoliša, kao predlagača uredbe, ovim propisom se žele i zaštiti potrošači ove energije te spriječiti pravne nedorečenosti i neuređenosti koje su dovodile i do sudskskih postupaka u njihovom rješavanju. 

Vlada je dala saglasnost Školskom odboru JU Prva gimnazija Sarajevo da se Kenan Novalija, diplomirani fizičar, imenuje za direktora ove škole. 

Vlada je danas također razriješila dužnosti članove Upravnog i Nadzornog odobra JU Služba za zapošljavanje KS te imenovala vršioce dužnosti za te funkcije do okončanja procedure javnog konkursa, saopćile je Press služba KS, javila Fena. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak