Kanton ostaje bez plina?

Radiosarajevo.ba
Kanton ostaje bez plina?


Pod velikim znakom pitanja je isporuka gasa tokom grijne sezone koja počinje za dvadesetak dana.

Naime, Toplane su najveći dužnik Sarajevogasu koji je dužan BH-Gasu, a sve to bi moglo uticati na isporuku plina iz Rusije gdje bi Gazprom mogao zavrnuti ventile.

"Mi smo dobili jedno ozbiljno pismo od našeg isporučioca BH-Gasa, u kojem piše da će već od početka oktobra doći do smanjene isporuke u odnosu naše planirane i najavljene količine. Razlog te smanjene isporuke jesu neizmirene obaveze Sarajevogasa prema BH-Gasu od 31 milion KM", rekla je u razgovoru za Radiosarajevo.ba Nihada Glamoč, direktorica Sektora marketinga Sarajevogasa.

Naše procedure su da odmah nakon drugog neizmirenog računa izvršava obustavu isporuke gasa, vrši utuženja svih kupaca koji nisu ispunjavali svoje obaveze.

Kako u Sarajevogasu kažu da oni sami ne mogu riješiti ovaj problem koji je od ranije prisutan, navode da je potrebno jedno sistematsko rješenje.

"Mi smo nakon završetka grijne sezone radili na prikupljanju sredstava od naših dužnika. Međutim, najveći dužnik prema Sarajevogasu su Toplane i bez zajedničkog rješavanja Vlade Kantona  i Sarajevogasa i Toplana ovaj problem ne može biti okončan. Ja se iskreno nadam da će se pokušati riješiti ovaj problem i da će Sarajevogas i dalje vršiti redovnu isporuku prirodnog gasa", rekla je na kraju razgovora za Radiosarajevo.ba  Nihada Glamoč.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak