Kakva sudbina čeka hotel Zagreb? (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Kakva sudbina čeka hotel Zagreb? (FOTO)
Sadašnje stanje hotela Zagreb (foto:Denis Ruvić, radiosarajevo.ba)

Hotel "Evropa" je renoviran i opet radi punom parom. U toku je rekonstrukcija hotela "Bristol"... Međutim, jedan od hotela-simbola grada na koji su svi zaboravili jesteh hotel "Zagreb". Ovaj objekat koji se nalazi na privremenoj listi zaštićenih spomenika u BiH,  uskoro bi mogao biti srušen. Na njegovom mjestu je planirana gradnja poslovno-prodajnog objekta "Mobis Electronica".

Federalno ministarstvo prostornog uređenja je raspisalo javni poziv za uvid u projekat rušenja hotela koji se nalazi u sarajevskom naselju Marijin Dvor, u samom centru grada. Hotel "Zagreb" će se rušiti na zahtjev kompanije "Mobis Electronic" (ovlašteni distributer i uvoznik Nokia proizvoda), koji, kako nezvanično saznaje portal E-kapija, planira izgradnju poslovno-prodajnog objekta umjesto sadašnjeg hotela.

Na urušeni hotel se trenutno primjenjuje najviši režim zaštite utvrđen Zakonom o provedbi odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika uspostavljenje u skladu sa Aneksom 8. opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

U Federalnom ministartsvu objašnjavaju da se direktorica Mobisa, Dinka Pinezić iz Posušja obratila za zahtjevom za izdavanje odobrenja za uklanjanje građevine, bivšeg hotela Zagreb.


Hotel Zagreb (foto:Denis Ruvić, radiosarajevo.ba)

„Pomenuto ministarstvo je vodilo upravni postupak i naložilo investitoru da objavni javni poziv za uvid u glavni projekat rušenja, a nakon pribavljanja pozitivnog stručnog mišljenja od strane Zavoda za zaštitu spomenika u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta. Nakon isteka roka od 15 dana po objavljivanju javnog poziva, ukoliko ne bude primjedbi, ovo Federalno ministarstvo će moći izdati traženo odobrenje za uklanjanje građevine“, objašnjavaju u Federalnom ministartvu.

Kako su rekli iz ministarstva, iz firme Mobis Electronic su podnijeli zahtjev za izdavanje odobrenja za građenje poslovnog objekta na mjestu bivšeg hotela. Međutim ovo nije bilo moguće prije okončanja postupka, izdavanja odobrenja za uklanjanje postojeće građevine.

Hotel "Zagreb" koji se nalazi u strogom centru Sarajeva već godinama čeka obnovu. Dok su se drugi obnavljali, "Zagreb" je strpljivo čekao i nadajući se da će trošne zidine ipak jednog dana zamijeniti nove.

Direktorica kompanije Mobis Electronic, je rekla kako ne može komentarisati ništa vezano za ovaj projekat jer se čeka završenje postupka.

“Po okončanju postupka izdavnja urbanističke suglasnosti bit ćemo u mogućnosti dati nešto više informacija“, rekla je Dinka Pinezić.


Ulaz u hotel Zagreb (foto:Denis Ruvić, radiosarajevo.ba)

"Na osnovu `Elaborata o kvalitetu zidanih zidova podruma i temelja objekta bivšeg hotela Zagreb` koji je sastavni dio projekta, a u kojem je predstavljeno loše stanje temelja objekta oštećenim nizom intervencija do sada kao i dugogodišnjim uticajem vode i vlage, te na zaključak stručnjaka geologa i konstruktivaca Instituta za građevinarstvo iz Sarajeva, Zavod za zaštitu spomenika izdao je pozitivno mišljenje na prijedlog da se izvrši razgradnja postojećih zidova i izrada nove konstrukcije", objašnjava Mićić.

Zavod za zaštitu spomenika u sastavu Federalnog ministartsva kulture i sporta izdao je mišljenje na ovaj idejni i glavni projekat poslovnog objekta Mobis Electronics ali ovo nije tretiralo promjenu namjene objekta.

"Izdato je mišljenje na projekat, ali samo sa stanovišta zaštite kulturno-historijskog naslijeđa. Dakle, predmet našeg mišljenja nije bila promjena namjene objekta", kaže Mićić, naglašavajući kako je objekat hotela "Zagreb" kao dio gradske ambijentalne cjeline i dalje na privremenoj listi nacionalnih spomenika.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je također dala svoje viđenje ovog slučaja: "Za izvođenje radova na objektu, u skladu sa Zakonom o provedbi odluka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika ("Sl. list FBiH", br. 2/02, 27/02 i 6/04), neophodno je odobrenje Federalnog ministarstva prostornog uređenja,koje se izdaje na osnovi mišljenja nadležne službe zaštite. Dopisom Komisije broj 07.2-02-74/04-92, od 04.01.2008. godine, upućenom Ministarstvu prostornog uređenja FBiH date su okvirne mjere zaštite koje ne predviđaju rušenje objekta."

Ostaje da vidimo šta će se desiti sa jednim od simbola grada Sarajeva.


Jedan od simbola grada Sarajeva (foto:Denis Ruvić, radiosarajevo.ba

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak